TURECKÁ ARMÁDA POSTUPUJE ĎALEJ: Americké jednotky „opúšťajú“ mesto Kobane a Kurdi sa dohodujú s Damaškom
14 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americké jednotky sa údajne stiahli zo svojho pozorovacieho miesta v meste Kobane v severnej Sýrii, pretože turecká armáda postupuje hlbšie na juh a Damašek tvrdí, že do oblasti poslala svoju armádu.


Presun sa začal po 15:00 miestneho času, informovala o tom turecká tlačová agentúra Anadolu Ajansi. Pentagon nepotvrdil žiadne oznámenie. Americké pozorovacie stanovište v Kobane, strategickom meste známom tiež ako Ayn ​​Al-Arab, sa v sobotu dostalo pod turecké delostrelectvo. Nikto nebol zranený a nie je jasné, či bol tento útok úmyselný.

Zatiaľ len málo amerických vojakov údajne opustilo svoju stanicu v meste Ain Issa, kurdskom administratívnom centre, ktoré sa nachádza hodinu južne od Kobanu, avšak americkým jednotkám sa nič nestalo, keďže podľa Washington Post boli jednotky premiestnené na inú základňu v Sýrii.

Predchádzajúce správy potvrdili, že americké jednotky v Ain Issa zostali izolované po tom, čo turecké sily prevzali kontrolu nad diaľnicou M4, kľúčovou zásobovacou cestou v severnej Sýrii, ktorá prechádza skrz mesto.



Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu prehlásil, že Spojené štáty plánujú evakuovať približne 1 000 vojakov zo severnej Sýrie.

"Nachádzajú sa tam americké sily, ktoré sú pravdepodobne zaseknuté medzi dvoma protichodnými postupujúcimi armádami, pričom to je to veľmi neudržateľná situácia," prehlásil portál CBS. "Neexistuje spôsob, ako by mohli zastaviť 15.000 Turkov, ktorí ďalej postupujú na juh."

Turecké ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že ich jednotky pokročili 30 až 35 km na kurdské územie, čo je niekoľko kilometrov za ich "bezpečným pásmom".

Medzitým kurdská administratíva v severnej Sýrii uviedla, že dosiahla dohodu s Damaškom o nasadení sýrskych vládnych jednotiek pozdĺž hranice s Tureckom. Sýrska armáda vstúpila do mesta Manbij v severnej provincii Halab neskoro v nedeľu, informoval o tom libanonský vysielateľ Al Mayadeen. Tvrdí sa, že plánujú dosiahnuť mesto Kobanu za 48 hodín, ktorý je vzdialený približne 60 km.

ZAČÍNA VOJNA? Sýria po dohode s Kurdmi presúva svoje jednotky k tureckým hraniciam!
13 | 10 | 2019 | SITA / Magda Danková