Putin navštívi Saudskú Arábiu prvýkrát od roku 2007. Môže byť Rusko priateľ so všetkými na Blízkom východe?
14 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Rusko bráni Irán, podporuje prezidenta Sýrskej arabskej republiky Baššára al-Asada a kritizuje vojnu Saudskej Arábie v Jemene. Nadchádzajúca návšteva Vladimíra Putina v Rijáde sa javí ako riskantný akt, ale je to skôr pragmatický krok, ktorý má spoločný záujem.


Putin pricestuje do Saudskej Arábie v pondelok, čo predstavuje jeho druhú návštevu, hneď po roku 2007. Len o niekoľko dní skôr Rijád ignoroval návrh (aj keď zjavne to bolo myslené v žarte) na nákup ruských systémov protivzdušnej obrany, pričom nedávno schválil rozmiestnenie približne 3000 vojakov USA na svojom území vrátane stíhacích lietadiel, leteckých expedičných lietadiel a personálom, ktorý riadi protivzdušnú obranu.

Je zrejmé, že Rijád zostáva lojálne na strane Washingtonu, aspoň pokiaľ ide o bezpečnosť a obranu. Nezdá sa však, že by to Moskva Saudskej Arábií bránila - vzťahy so Saudmi v skutočnosti nikdy neboli lepšie.

Putin sa na medzinárodných stretnutiach srdečne porozprával so saudským korunným kniežaťom Mohammedom bin Salmánom. Priateľstvo medzi týmito dvomi vodcami sa dobre prejavilo aj v ekonómii: obchodný obrat, aj keď je stále pomerne nízky, sa čiastočne zrýchľuje (zvýšil sa o 15 percent v roku 2018 a zatiaľ o 38 percent v roku 2019).

„Za posledných niekoľko rokov sa zmenil názor Ruska na Blízky východ. Vytvorilo sa mnoho spojenectiev pričom USA si v posledných rokoch prehlbovalo vzťahy s Ruskom a akceptovalo ho ako hráča v tomto regióne,“ prehlásil Ammar Waqqaf, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Gnosos, organizácie, ktorá vyjadruje názor zainteresovaných strán v Sýrii a na Blízkom východe. Najmä v prípade Saudskej Arábie existuje v rámci OPEC rastúce partnerstvo s cieľom udržať stabilný trh s ropou, pričom sám Putin to potvrdil v rozhovore pred návštevou Saudskej Arábii.

"Nikto neočakával, že ruský vplyv na Blízkom východe sa zvýši, pravdepodobne sa to však stalo kvôli sýrskej kríze," dodal riaditeľ spoločnosti.

Okrem spolupráce s ropou a zemným plynom „veľa krajín zvažuje predaj ruských zbraní,“ uviedol Waqqaf. "Je však príliš skoro na to, aby sme o tom vážne diskutovali, či Saudská Arábia nakoniec kúpi S-400," dodal na záver.

TURECKÁ ARMÁDA POSTUPUJE ĎALEJ: Americké jednotky „opúšťajú“ mesto Kobane a Kurdi sa dohodujú s Damaškom
Americké jednotky sa údajne stiahli zo svojho pozorovacieho miesta v meste Kobane v severnej Sýrii, pretože turecká armáda postupuje hlbšie na juh a Damašek tvrdí, že do oblasti poslala svoju armádu. Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Marek Molnár