Zbrojár Kaliňák? Jeho firma sídliaca v Dubnici odkazuje na Blízky východ
13 | 10 | 2019 I Magda Danková
Ex-minister vnútra a podpredseda strany SMER-SD, Robert Kaliňák sa na politickom dôchodku nenudí. "Korunný princ" SMER-u, ako bývalého ministra prezývali, si založil firmu, ktorej meno vyvoláva veľa otázok. Spoločnosť Liwa Arms Slovakia je vraj názov prevzatý od partnera. Kým ,,Arms,, je anglický výraz pre zbrane, "Liwa" je veľká oáza na západe Spojených arabských emirátov.

A nie je tajomstvom, že Robert Kaliňák mal na Blízkom východe ešte ako minister nadštandartné vzťahy. Známy je dobrými kontaktmi so šejkom Saif bin Zayed Al Nahyanom, ktorý je minister vnútra SAE a okrem toho aj zástupcom najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Navyše s bývalým slovenským ministrom obrany Martinom Glváčom jednal o množstve spoločných projektoch.

Gašpar ani Kaliňák by podľa premiéra nemali byť na kandidátke Smeru
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar ani podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák by nemali byť na kandidačnej listine Smeru-SD do budúcoročných parlamentných volieb. V relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to vyhlásil premiér a podpredseda... Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | TASR


Napriek tomu, že firma sídli v Dubnici nad Váhom, v areáli zbrojovky ZVS Holding a aj v samotnom názve má zbrane, Kaliňák ešte v septembri pre denník Sme tvrdil, že sa nebude zaoberať zbrojárskou výrobou.

Kaliňák vtedy tvrdil, že firma nebude obchodovať so zbraňami, ale bude sa venovať strojárstvu. Teraz už pripúšťa, že by predsa len malo ísť o streleckú výrobu. „Ja som povedal, že nebudeme obchodovať s vojenským materiálom, lebo na to potrebujete licenciu ministerstva hospodárstva, a to sa považuje za obchodovanie so zbraňami.

Ale môžete sa venovať aj strojárskej výrobe, ktorá smeruje k športovým alebo poľovným veciam, čo nie je vojenský materiál,“ naznačil exminister, s akými zbraňami by chcel rozbehnúť biznis. „Všetko, čo by sa robilo - tá strojárska výroba - by bolo určené pre Európsku úniu, a nie ako si niekto predstavuje, že vyvážať veci do tretích krajín,“ doplnil Kaliňák pre Nový Čas.

Firmu Liwa Arms Slovakia vlastní Kaliňák podľa obchodného registra sám – z osemdesiatich percent ako súkromná osoba a vo zvyšných dvadsiatich percentách cez svoju firmu Kallan Consulting.

„Nedávam k tomu žiadne iné vyjadrenie, som civilný človek. To sú už firmy, ktoré majú svoje pravidlá, čiže sa nehráme na to, že o mne môžete napísať hocičo,“ dodal Kaliňák, ktorý sa ešte koncom minulého roka vzdal poslaneckého mandátu. Dosiaľ je podpredsedom vládneho Smeru. Píše denník SME.

"Som na politickom dôchodku a na dôchodku určite aj ostanem", tvrdí Kaliňák
Podpredseda Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák o sebe tvrdí, že je na politickom dôchodku. To, že nebude na kandidátke Smeru-SD v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, nevylúčil ani nepotvrdil. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


Róbert Kaliňák zrejme má čo robiť aj po odchode z vysokej politiky. Ex-minister si dokončil skúšky, aby sa mohol venovať advokátskej praxi. „Veľa sa zmenilo za ten čas a mnoho vecí je po novom. Tak človek musí venovať strašne veľa času štúdiu. Advokácia je tiež o tom, že niekedy sa jej treba venovať aj 16 hodín denne,“ priblížil Kaliňák.

Popri tom chce svojimi skúsenosťami pomáhať ako radový člen Smeru. „Buď nejakému projektu verím - aj s chybami - alebo nie. Okrem toho zostáva Robert Kaliňák verný starej láske - podnikaniu.