VIDEO: Najmenej 25 mŕtvych, tajfún Hagibis spôsobil záplavy a zdevastoval Japonsko
13 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Najmenej 25 ľudí bolo zabitých a 16 je nezvestných po tom, čo tajfún Hagibis zasiahol Japonsko, pričom povodne pokryli veľké oblasti a ľudia zostali obklopení vodou. Približne pol milióna domácností sú bez energie.


Tajfún zasiahol severovýchodné pobrežie Japonska a podľa miestnych médií zabil najmenej 19 ľudí v oblastiach Čiba, Gunma, Kanagawa a Fukušima. Približne 150 ľudí bolo zranených.

Mnoho oblastí v celom regióne bolo zaplavených vodou s hĺbkou 5 metrov. V opatrovateľskom dome v meste Kawagoe, asi 50 km severozápadne od Tokia, je uväznených okolo 260 ľudí. Záchranári používajú lode na ich záchranu.



V nedeľu ráno sa zrútil železničný most cez rieku Chikuma v meste Nagano.



Prevádzka vlakov bola pozastavená v mnohých častiach krajiny z dôvodu povodní na koľajach.

Reuters / Kyodo


Približne pol milióna domácností zostane bez energie, zatiaľ čo záchranári a obyvatelia sa snažia odstrániť trosky po tom, čo tajfún útočil cez noc.

Reuters / Kyodo


Búrka, ktorá podľa vlády mohla byť najsilnejšia za 60 rokov, priniesla rekordné zrážky, pričom niektoré oblasti zasiahli počas 24 hodín až 939,5 mm zrážok.



Očakáva sa, že sa tajfún v nedeľu popoludní oslabí. Protipovodňové varovania bolo zrušené pre Tokio, kde sa v nedeľu uskutoční rugby zápas medzi Japonskom a Škótskom.



Tajfún Hagibis si už vyžiadal 11 obetí
13 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR