Islamisti zaútočili na kancelárie OSN a AÚ v Mogadiše
13 | 10 | 2019 I TASR

Militanti zo somálskej extrémistickej organizácie aš-Šabáb podnikli v hlavnom meste Mogadišo mínometný útok na kancelárie Organizácie Spojených národov (OSN) a Africkej únie (AÚ). S odvolaním sa na oznámenie miestnej polície o tom v nedeľu informovala agentúra DPA.


Ostreľovanie sa odohralo v štvrti Halane, kde majú svoje misie OSN, kancelárie mierovej Misie Africkej únie v Somálsku (AMISOM) ako aj ďalšie západné diplomatické úrady, povedal pre DPA zdroj z prostredia polície.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom propovstaleckého webu somalimemo.net prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb, ktorá je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Informácie o prípadných obetiach, počte vypálených striel alebo spôsobených škodách neboli v nedeľu bezprostredne známe.

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť Islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy, hotely a reštaurácie. Skupinu sa v roku 2011 podarilo z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt.

Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

Irán by mal vytvoriť svoje vlastné pokročilé a moderné zbrane, tvrdí najvyšší vodca Iránu
Iránske revolučné gardy (IRGC) je sila, s ktorou sa musí počítať, ale stále má za úlohu vyvinúť pokročilejšie zbrane. Prehlásil to najvyšší vodca krajiny, uprostred rastúceho nepriateľstva zo strany USA a jej regionálnych... Čítať ďalej
13 | 10 | 2019 | Marek Molnár