Trump oznamuje „najväčší obchod s Čínou“ pre amerických farmárov
12 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump pridal príspevok na Twitter, kde oslavuje čiastočnú obchodnú dohodu uzavretú s Pekingom, pričom ju označil ako „najlepšiu a najväčšiu dohodu vôbec“ pre amerických poľnohospodárov.


"Dohoda, ktorú som práve uzavrel s Čínou, je zďaleka najlepšou a najväčšou dohodou, ktorú sme kedy urobili pre našich veľkých patriotských farmárov v histórii našej krajiny," uviedol v sobotu prezident, pričom dodáva: „V skutočnosti existuje otázka, či je možné toľko produktov vyrobiť alebo nie? Naši poľnohospodári to zistia. Ďakujem Číne!" “



Obchodné delegácie z USA a Číny dosiahli v piatok dohodu, ktorá je „veľmi podstatná pre prvú fázu“, pričom sa týkala duševného vlastníctva, finančných služieb a poľnohospodárskych výrobkov. Zatiaľ čo skutočná dohoda môže trvať niekoľko týždňov, zvýšenie ciel na čínsky tovar bolo zrušené, a Peking sa dohodol na nákupe amerického poľnohospodárskeho tovaru v hodnote 40 až 50 miliárd dolárov.

Americkí farmári videli čínsky dopyt po ich bravčovom mäsa, sójových bôboch a bavlny počas obchodnej medzi Čínou a USA. Ak sa Čína bude držať novej dohody, jej výdavky na americkú poľnohospodársku produkciu sa zvýšia dvojnásobne, z 19,5 miliárd dolárov, ktoré zaplatili v roku 2017.

V druhej fáze rokovania medzi týmito dvoma krajinami treba ešte veľa prediskutovať. Washington a Peking sa ešte musia dohodnúť na transfere technológií a na čiernej listine Trumpovej administratívy, kde sa nachádza niekoľko čínskych spoločností, medzi ktorými sa nachádza aj gigant Huawei.

Vyjednávači EÚ a Británie pre brexit plánujú rokovať celý víkend
Vyjednávači Británie a Európskej únie pre brexit plánujú pracovať aj cez víkend a zistiť, či dokážu dospieť k dohode o brexite včas, pred blížiacim sa budúcotýždňovým summitom lídrov EÚ. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra... Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | TASR