VIDEO: „Nebyť vraždy Kuciaka, Čaputová nie je prezidentkou,“ renomovaný český novinár považuje zvolenie Čaputovej za krízu demokracie
11 | 10 | 2019 I René Skalný
Politický komentátor časopisu Reflex, Bohumil Pečinka to vyhlásil ako hosť rozhlasovej relácie "Osobnost Plus" v Českom rozhlase. Pečinka si myslí, že zvolenie relatívne neznámej osoby za hlavu štátu je príznakom krízy demokracie. Komentátor vidí príčinu v názorovej rozdelenosti spoločnosti, ktorá sa premieta v nedôvere občanov voči systému. V rozhovore s Barborou Tachecí ďalej tvrdí, že "liberalizmus je dnes už takmer nadávka".

"Z umiernených konzervatívcov sa stávajú nacionalisti a populisti, z umiernených socialistov ľavičáci, ktorí chcú spasiť svet a z umiernených liberálov sa stávajú diktátori politickej korketnosti, netolerantní ľudia a mňa desí tento trend a nesúvisí to s politickými názormi." Uvádza Bohumil Pečinka., ktorý sám seba označuje za klasického liberála.



Volebný úspech prezidentky Čaputovej označil ako "nebezpečný experiment" pripomínajúci seriál "Spadla z oblakov". Čaputová je podľa Pečinku príznakom krízy celého politického systému nakoľko o nej spoločnosť vie iba to, že je "pekná dáma" a zvolila ju len preto, že chcela akúkoľvek zmenu.

"Pokiaľ si relatívne politicky a hospodársky úspešný európsky národ zvolí do čela človeka, o ktorom nič nevie, ukazuje to práve na krízu". Dodáva.

Publicista sa tiež domnieva, že zvoleniu Čaputovej napomohla aj tragická udalosť, konkrétne vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Keby polícia tú vraždu vyšetrovala rýchlejšie, tak by podľa jeho názoru Čaputová dnes nebola prezidentkou.

Zuzana Čaputová po zvolení toho o sebe povedala už dosť, ale podľa Pečinku až reálne činy ukážu, akou bude prezidentkou. Podobnú krízu demokracie možno podľa komentátora vidieť aj na Ukrajine, kde si ľudia zvolili za prezidenta komika.