Erdogan hrozí, že do Európy pošle milióny utečencov, ak EÚ označí tureckú vojenskú operáciu v Sýrii za inváziu
10 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že pošle "milióny" sýrskych utečencov do Európy v reakcii na kritiku svojej vojenskej ofenzívy v severnej Sýrii.


Deň po vpáde do Sýrie, Erdogan v tureckom parlamente prehlásil, že „otvorí dvere“, aby podnietil novú utečeneckú krízu, ak krajiny Európskej únie klasifikujú útok ako „inváziu“.

„EÚ, zobuď sa. Znova to hovorím: ak sa pokúsiš klasifikovať našu činnosť ako inváziu, naša úloha bude jednoduchá. Otvoríme dvere a pošleme ti 3,6 milióna migrantov,“ vyhlásil turecký prezident.

Hrozba nastala po tom, čo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prehlásil, že Ankara „musí ukončiť prebiehajúcu vojenskú operáciu“ v severovýchodnej Sýrii, pričom ďalej uviedol, že invázia „nebude fungovať“, a že Turecko by nemalo očakávať pomoc od Európy pri vytváraní takzvanej „bezpečnej zóny“.

Turecko začalo v stredu operáciu Mierová Jar, aby na sýrskej strane hranice vytvorilo „bezpečnú zónu“. Túto oblasť ovládajú kurdské milície podporované USA, ktoré Ankara považuje za teroristov. Erdogan tvrdil, že turecké sily od začiatku operácie zabili 109 „militantov“.

„Naše hrdinské vojsko, ktoré sa zúčastňuje operácie Mierová Jar, pokračuje na východ od rieky Eufrat,“ napísalo ministerstvo obrany na Twitter. „Určené ciele boli obsadené,“ dodalo ministerstvo v neskoršom vyhlásení.

Americké sily sa stiahli z tohto regiónu začiatkom tohto týždňa, čo vyvolalo obvinenia, že americký prezident Donald Trump zradil kurdských spojencov. V dôsledku toho vedúci predstavitelia sýrskych demokratických síl (SDF) naznačili, že by sa mohli obrátiť na Damašek a Moskvu, aby odrazili turecký vpád.

VOJNA: Erdogan zavelil do útoku. Turecko začalo vojenskú ofenzívu na severe Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal operáciu proti kurdským milíciám v severovýchodnej Sýrii. Čítať ďalej
09 | 10 | 2019 | Marek Molnár