Už žiadne doláre! Rusko a Turecko sa dohodli na zúčtovaní v národných menách
09 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Moskva a Ankara podpísali dohodu o využívaní ruských rubľov a tureckej líry vo vzájomných platbách a vyrovnaniach, oznámilo to ruské ministerstvo financií.





Cieľom dohody je postupný prechod na používanie národných mien vo vzájomnom obchode, uviedlo ministerstvo. Obchodný obrat medzi týmito dvoma krajinami v minulom roku vzrástol o 16% a dosiahol 25,5 miliardy dolárov.

Podľa ministerstva je cieľom dohody „ďalšie rozširovanie a posilňovanie medzibankovej interakcie, ako aj zabezpečenie nepretržitých platieb medzi podnikateľskými subjektmi týchto dvoch krajín“.

Dolár stráca na význame! Rusko a Čína sa dohodli na vzájomnom obchode v národných menách
Rusko a Čína urobili ďalší krok k dedolarizácii obchodu. Obe krajiny sa dohodli na rozvoji bilaterálneho obchodu s použitím rubľa a jüanu. Čítať ďalej
06 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Počíta sa s prepojením tureckých bánk a ruských spoločností podobným platobnej medzibankovej sieti SWIFT, čo si však vyžiada zvýšené investície do tureckej infraštruktúry, ktorá by umožňovala používanie aj ruských platobných kariet MIR, navrhnutých Moskvou ako alternatívy k MasterCard a VISA.

Nová dohoda je súčasťou tlaku oboch krajín na zníženie ich závislosti od amerického dolára. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý rok oznámil plány na ukončenie monopolu obchodovania v amerických dolároch prostredníctvom novej politiky zameranej na obchodovanie bez doláru s medzinárodnými partnermi krajiny, vrátane Číny, Ruska a Ukrajiny.

Rusko znížilo podiel amerického dolára na obchode s Indiou a Čínou takmer na polovicu a naďalej obmedzuje využívanie spätného prepočtu platieb v dohodách s EÚ, pričom sa drží svojho prísľubu, zbaviť  svoju ekonomiku závislosti na dolári. Tento rok dolár stratil vedúce postavenie v ruskom vývoznom obchode s jeho hlavnými obchodnými partnermi.

Imrich Kovačič: Trump hrá poker ako "gambler", zatiaľ čo Čína hrá šach s vopred premyslenými ťahmi
Trumpova administratíva stavia USA do nebezpečnej pozície tým, že neposudzuje dlhodobé riziká v prebiehajúcej obchodnej vojne dvoch najväčších ekonomík sveta. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič