Nastal čas, aby Spojené štáty „vystúpili z týchto smiešnych nekonečných vojen", prehlásil Trump o sťahovaní vojakov zo Sýrie
07 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Nastal čas, aby USA „vystúpili z týchto smiešnych nekonečných vojen“, uviedol prezident Donald Trump vo svojom rozhodnutí stiahnuť späť americké jednotky, ktoré boli nasadené v severovýchodnej Sýrii.


„Spojené štáty mali byť v Sýrii 30 dní, a to bolo prehlásené pred mnohými rokmi. Zostali sme a dostali sme sa hlbšie než sme chceli,“ uviedol Trump v pondelok vo svojom príspevku na Twitteri, práve keď sa americké jednotky umiestnené v severovýchodnej Sýrii stiahli zo svojich pozícií.



Trump si nárokoval zásluhu na „rýchlom“ zneškodnení teroristickej skupiny Islamský štát (IS, predtým ISIS) v Sýrii, kým vysvetlil, prečo sa rozhodol opustiť svojich partnerov Kurdov.

„Kurdi bojovali pri našom boku, ale my sme na oplátku investovali množstvo peňazí do ich zbraní a vybavenia. Bojujú s Tureckom už desaťročia. Nastal čas, aby sme vystúpili z týchto smiešnych nekonečných vojen,a priviedli našich vojakov späť domov,“ prehlásil Trump.

„Turecko, Európa, Sýria, Irán, Irak, Rusko a Kurdi budú teraz musieť prísť na to, čo chcú robiť so zajatými bojovníkmi ISIS vo svojom „susedstve“. Sme vzdialení 7000 míľ, ale ak sa k nám priblížia, ISIS znova rozdrvíme,“ dodal americký prezident.

Trump si evidentne "umýva ruky", keď Turecko pripravuje inváziu do Sýrie zameranú na kurdské milície, ktoré Ankara považuje za teroristickú silu spojenú s kurdskými partizánmi na vlastnom území Turecka.

Turecko chce vytvoriť „bezpečnú zónu“ pozdĺž hranice medzi oboma krajinami, pričom to argumentuje tým, že ako vedľajšia výhoda je umožnenie sýrskym utečencom, ktorí sa v súčasnosti zdržiavajú v Turecku, aby sa vrátili do svojej krajiny.

Syrskí Kurdi uviedli, že Washington nesplnil svoj záväzok chrániť ich pred tureckými útokmi.

USA sa začínajú sťahovať z tureckých pohraničných oblastí v Sýrii, prehlásili Sýrske demokratické sily
Americké jednotky sa začali sťahovať z častí východnej Sýrie, pričom táto oblasť je hlavným cieľom Turecka, ktoré chce postaviť „Bezpečnú zónu“ na sýrskej pôde pozdĺž tureckých hraníc, ako bezpečnostné opatrenie proti sýrskym... Čítať ďalej
07 | 10 | 2019 | Marek Molnár