MIMORIADNE: Pellegrini - "Dnes pohrobkovia fašizmu vychádzajú von!" - Povolebná koalícia SMERU s ĽSNS sa nekoná?
06 | 10 | 2019 I René Skalný
Premiér Peter Pellegrini sa pri príležitosti 75. výročia SNP zúčastnil prehliadky partizánskych jednotiek v Detve, kde vystúpil s príhovorom. Okrem uctenia si pamiatky hrdinov povstania sa vo svojej reči dotkol aj politickej situácie v súčasnosti.

Pellegrini sa rázne vymedzil voči "pohrobkom fašizmu", popieračom holokaustu či tým, ktorí uznávajú režim Slovenského štátu. Aj keď premiér nemenoval, žiadnu konkrétnu stranu či hnutie, podobnosť je do očí bijúca. Znamená to, že povolebná koalícia SMERU-SD a "Kotlebovcov" sa nekoná?

"Sme na pôde mesta, ktoré má svoju históriu, tak vojenskú, ako aj kultúrnu, a patrí tiež k centrám slovenského folklóru. Žiaľ, Detva je však aj mestom, kde ja ako Banskobystričan a človek z tohto kraja cítim, že tu nachádzajú podporu aj ľudia, ktorí spochybňujú našu históriu. Vyzval som dnes preto všetkých, ktorí v Detve žijú, aby nedovolili týmto ľuďom prekrúcať svoju históriu, aby bojovali za pravdu a aby hrdo niesli odkaz tých, ktorí bojovali za našu slobodu," vyhlásil po oslavách premiér Pellegrini.



 

...Ich odkaz musíme prenášať aj do dnešných časov. Či chceme, alebo nechceme, začal sa zápas o pravdu. O elementárnu pravdu, o čom bola 2. svetová vojna; o fašizme, holokauste, o plynových komorách, koncentračných táboroch a vypálených slovenských dedinách.

A dnes pohrobkovia fašizmu vychádzajú von a ponúkajú svoje pravdy o Slovenskom štáte a jeho režime. Využívajú sociálne siete a volajú po nastolení tvrdej ruky a opäť chcú deliť občanov na rôzne kategórie. A som veľmi smutný, že aj tu v Detve, nachádzajú takýto ľudia podporu. Nedovoľme preto prosím ani tu, ani v celej našej krajine, aby sa história opakovala." Vyhlásil premiér.

Premiér: Vyjadrenia k Mazurekovi sme si s Ficom vyjasnili
Premiér Peter Pellegrini si už s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom vyjasnili Ficove vyjadrenia na adresu Milana Mazureka odsúdeného za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | TASR


Samozrejme, nemôžeme určiť, ktorú stranu blízku fašizmu Pellegrini vo svojom prejave myslel. Pozornému čitateľovi ale mnoho podobností napovie. Pripomíname, že Ľudová strana Naše Slovensko získala v okrese Detva v minulých parlamentných voľbách 10,98 %, vďaka čomu sa umiestnila tretia.

Taktiež členom ĽS NS je blízka symbolika určitých čísel, povedzme "svojský" výklad dejín (vrátane odmietania odkazu SNP) či sympatizovanie s myšlienkami stavovského usporiadania štátu (ĽS NS to pôvodne mala zapracované vo svojom programe), čo zo svojej podstaty znamená doslova delenie "občanov na rôzne kategórie".

Každopádne, od súčasného premiéra republiky a zároveň volebného lídra SMER-u v nadchádzajúcich parlamentných voľbách to je zásadný signál. Kým Pellegriniho predchodca a stranícky rival v jednej osobe - Robert Fico nedávno vo videu obhajoval výroky "Kotlebovského" poslanca Mazureka, za ktoré bol dotyčný odsúdený, od Pellegriniho sa takúto "zhovievavosť" zrejme nedá čakať.

KONFLIKT ZAŽEHNANÝ? Pellegrini má byť jednotkou na kandidátke Smeru, Fico sa s tým musel vyrovnať
Podľa informácii portálu Glob.sk má byť Peter Pellegrini definitívnym lídrom kandidátky strany Smer-SD v budúcoročných parlamentných voľbách. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Po takomto plamennom prejave by si Pellegrini ako staronový premiér len ťažko obhájil spoluprácu s "Kotlebovcami". Jeho tvrdé slová tozižto žiaden kompromis nepripúšťajú. Aj keď slovenská politiky už zažila mnoho prekvapení. Hlavne pri skladaní novej vlády a povestnej deľbe moci...

"Naše myšlienky musia byť vždy silnejšie ako tých druhých" Dodal na záver premiér, doprevádzaný výkrikmi "Smrť fašizmu!" priamo z publika.