"Dajme si veľký pozor aj na falošných vlastencov", upozorňuje Danko
06 | 10 | 2019 I TASR

Na falošných vlastencov upozornil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) vo svojom prejave počas pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle. Pri príležitosti 75. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie povedal, že v súčasnosti sa bojuje proti extrémizmu.


„Vtedy sa bojovalo proti fašizmu a dnes sa bojuje proti extrémizmu, ktorý je na jednej strane nacionálny a na druhej strane liberálny. Myslím si, že práve tak, ako sa vtedy ľahko stratila sloboda, sa môže stratiť aj dnes. Často tí, ktorí hovoria o slobode, ju potom začnú potláčať,“ povedal.

Podľa predsedu parlamentu v súčasnosti nejde o boj s automatickými zbraňami fašistov, ale rovnako odvážne sa treba postaviť aj silám, ktoré si na Slovensku želajú „rozbroje, chaos, anarchiu a ovládanie zo západných štátov“. Tvrdí, že ich zbraňou je aj zneužívanie internetu.

Mnoho ľudí vo verejnom živote podľa neho zabúda na vlastenectvo. „Aj dnes bojujeme o podstatu nášho národa a nášho Slovenska. Dajme si veľký pozor nielen na ,slniečkarov', ale aj na falošných vlastencov. Novodobí ľudáci popierajú Slovenské národné povstanie, vysmievajú sa tisíckam padlých krajanov a príslušníkov Červenej armády, ktorí oslobodili našu vlasť od fašistickej tyranie,“ povedal Danko s tým, že Slovensko prežije, len ak zotrvá na princípoch tradičnej rodiny a tradičného národného spoločenstva.

Zároveň vyzval občanov SR, aby sa netrieštili, občianska a politická roztrieštenosť podľa neho Slovensku ubližuje. Pripomenul, že sa mu podarilo presadiť, aby na pietnej spomienke zaznela ruská hymna. Ako povedal, aj tento národ ukázal charakter v najťažšom období.