POČASIE: Slovensko čaká ochladenie, najstudenšia by mala byť pondelková noc
05 | 10 | 2019 I TASR

Slovensko čaká v najbližších dňoch ochladenie, najchladnejšia noc by mala byť pravdepodobne z pondelka (7. 10.) na utorok (8. 10.). V súvislosti s presunom tlakovej níže, ktorá je pozostatkom hurikánu Lorenzo, to uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.


"Cez naše územie postupuje frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorá je pozostatkom hurikánu Lorenzo a prechádza cez strednú Európu od severozápadu. Jej stred sa momentálne nachádza v okolí Prahy a postupne sa presunie cez Moravu, Trenčiansky a Banskobystrický kraj ďalej na juhovýchod," priblížili meteorológovia.

SHMÚ vysvetlil, že táto tlaková níž aktuálne prináša veľa oblačnosti a trvalejšie zrážky na väčšine Slovenska, pričom sa ich menej vyskytuje na východe krajiny. Cez západné Slovensko by mal podľa meteorológov v sobotu popoludní prejsť studený front spojený s prehánkami, východ krajiny by mali zasiahnuť vo večerných hodinách, pričom sa podľa SHMÚ očakáva aj búrka.

"Tlaková níž sa v nedeľu (6. 10.) presunie nad Rumunsko ku Karpatom, kde sa vyplní. Súčasne po jej zadnej strane k nám začne od severu prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, čo pocítime v nedeľu na silnom severnom vetre a nízkej maximálnej dennej aj minimálnej nočnej teplote nielen v nedeľu, ale aj v úvodných dňoch budúceho týždňa," doplnil SHMÚ.