PELLEGRINI OTVORENE: Boj proti chudobe a reforma nemocníc sú jeho prioritami na najbližšie mesiace
05 | 10 | 2019 I Peter Bachan, TASR

Zdravotníctvo bude dofinancované takou sumou, ktorá bude garantovať bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti, a zároveň treba robiť všetko pre to, aby čo najmenej ľudí robilo za minimálnu mzdu. Aj o tom dnes rozprával Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.


K téme Pellegrini čítajte viac:

Zdravie občanov nemôže poznať voľby, tvrdí Peter Pellegrini
Zdravie občanov nemôže poznať voľby, uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Peter Pellegrini s tým, že každý mesiac, o ktorý odložíme reformu zdravotníctva, znanemá, že zlepšenie zdravotníctva príde neskôr.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | SITA


Pellegrini uistil, že rokovania medzi ministerstvom financií, zdravotníctva, ako aj nemocnicami a asociáciami vedú k takej sume, s ktorou budú spokojní všetci.

Premiér zopakoval, že reforma nemocníc neznamená ich zatváranie. "Lakmusovým papierikom by mohlo byť prvé čítanie o tomto návrhu zákona, keď by sme sa mohli pozrieť na to, či naozaj, tak ako to deklarujú aj iné politické strany, dostane tento zákon veľmi širokú podporu v parlamente. Bol by to dobrý signál," vyjadril sa Pellegrini k návrhu o reforme nemocníc, ktorý vláda poslala do parlamentu.

"Dovtedy budeme robiť všetko pre to, aby sme spolu s kolegami aj s pánom predsedom našej strany podporu pre túto reformu našli," doplnil s tým, že do posledného momentu bude presviedčať poslancov, aby bola reforma spustená.

Pellegrini tiež v relácii povedal, že navrhované zvýšenie dane z tabaku má jeho podporu. Pripomenul, že tabak zdravých ľudí devastuje. "Rád budem ochraňovať ľudí pred zdražovaním, ak sa to týka základných životných potrieb. Ak sa to týka bývania, energií, niečoho, čo nevyhnutne potrebujú pre život. Nie chrániť ľudí pred niečím, čo im výrazne poškodzuje zdravie a na základe čoho väčšina z nich zomrie. To si nemyslím, že by som chcel ľudí chrániť pred zdražovaním niečoho, čo im devastuje zdravie," upozornil.

Premiér apeluje na očistenie sudcovského stavu
Sudcovia by mali byť podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) schopní "vypudiť" zo svojich radov "čierne ovce" a netolerovať ich. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | TASR


Minister financií Ladislav Kamenický je v súvislosti s týmto návrhom podľa Pellegriniho pripravený prísť s variantom polovičného zvýšenia. "Ak to neprejde v parlamente, budeme musieť rozpočet upraviť tak, že nebudeme môcť počítať s týmito príjmami," doplnil s tým, že pri príprave rozpočtu je vláda viazaná zákonom. "Iný rozpočet ako s maximálnym deficitom pol percenta HDP nemôžeme na vláde schváliť," skonštatoval.

Návrh na zvyšovanie minimálnej mzdy by podľa predsedu vlády nemal byť predmetom politických či koaličných dohôd, ide o vec medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. Pellegrini vyhlásil, že vždy odmietal, aby akékoľvek dobré opatrenie bolo brané za rukojemníka vo vzťahu k inému opatreniu. Povedal to v súvislosti s tým, či Smer-SD podporí návrh na zvýšenie minimálneho dôchodku.

"Naša ekonomika spomalila, ale ešte stále predstavuje relatívne dobrý hospodársky rast. Nehovoríme o žiadnej recesii alebo kríze, ale o spomalení," pripomenul premiér a dodal, že slovenské verejné financie sú zdravé a náš dlh je pod sankčnými pásmami.

V súvislosti s armádnymi nákupmi Pellegrini zopakoval svoje stanovisko, že sa ich nechystá predložiť na rokovanie bezpečnostnej rady ani vlády. Ministerstvo obrany by podľa neho malo do volieb ukončiť transparentné procesy s plánovanými nákupmi, aby o nich mohla rozhodovať budúca vláda.

PRÁVE TERAZ: Andrej Danko tvrdí, že premiér Pellegrini porušil koaličnú dohodu
Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko reagoval na Petra Pellegriniho, ktorý podľa Danka porušil koaličnú dohodu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | Peter Bachan


Pellegrini tiež v diskusii uviedol, že je ako volebný líder Smeru-SD pripravený sa po parlamentných voľbách uchádzať o funkciu predsedu vlády.

Premiér taktiež vyhlásil, že sa vždy postaví na stranu pracujúcich a bude robiť všetko pre to, aby tí, čo pracujú, mali kvalitnejší život. Ako uviedol, zvyšovanie minimálnej mzdy nikdy nebolo predmetom politických dohôd. "Je to medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, vláda má povinnosť, v prípade, že sa nedohodnú, do 15. októbra vydať nariadenie o výške minimálnej mzdy platnej pre rok 2020," informoval predseda vlády.

Ako uviedol Pellegrini, chce túto tému odpolitizovať. "Už by sme nemali takýto konflikt, ak by bola minimálna mzda stanovená vzorcom. Ako sa budú vyvíjať platy v štáte, tak sa bude automaticky vyvíjať aj minimálna mzda," informoval premiér. Do zákona by sa mohol podľa neho vložiť automat, z ktorého sa budú počítať príplatky, a tým pádom sa celá situácia okolo minimálnej mzdy upokojí. "Odpolitizovanie a zautomatizovanie stanovenia výšky minimálnej mzdy odvodzujúc od priemernej mzdy je veľmi dobré opatrenie a pevne verím, že nájdeme podporu v koalícii," dodal Pellegrini. Dôchodky by podľa neho mohli tiež rásť vyšším tempom, aby sa nestalo, že sa zvýšia o 1,50 eura.

FICO TO KONEČNE OZNÁMIL: Kandidátku povedie premiér Pellegrini, o svojom mieste však pomlčal
Kandidátku strany Smer-SD do parlamentných volieb má viesť premiér Peter Pellegrini. Navrhne to predseda Smeru-SD Robert Fico. Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | TASR


"Naša ekonomika spomalila, ale stále predstavuje dobrý hospodársky rast. Máme najnižšiu nezamestnanosť v histórii krajiny a stále mame 90 tisíc neobsadených miest," informoval predseda vlády. Slovenské verejné financie sú podľa neho zdravé. "Náš dlh je pod sankčnými pásmami. Budúci rok nebude môcť byť deficit vyrovnaný, ale maximálne môže vyť v deficite pol percenta," informoval Pellegrini. Ak podľa neho budú mať ľudia v peňaženkách viac peňazí, budú môcť stimulovať hospodársky rast. "Pristupiť k ekonomickým škrtom je nezmysel v čase, keď sa ekonomika spomaľuje, lebo ju ešte viac spomalíte," konštatoval Pellegrini.

Až keby sme podľa premiéra do posledného centu vedeli minúť európske peniaze, potom si môžeme požičať, tým neohrozíme dlh a zdravie verejných financií. "Najskôr by som sa sústredil, aby sme stíhali čerpať miliardy z EÚ, ktoré nám sem tečú," povedal Pellegrini. K zdražovaniu tabakových výrobkov sa predseda vlády vyjadril, že nebude chrániť ľudí pred zdražovaním niečoho, čo im poškodzuje zdravie.

"Rád budem ochraňovať ľudí pred zdražovaním, ak sa to týka základných životných potrieb, bývania alebo energií, niečoho, čo nevyhnutne potrebujú na život," povedal Peter Pellegrini. Iný rozpočet ako s maximálnym deficitom pol percenta HDP podľa premiéra na vláde nemôžu schváliť. Ak nebudú môcť počítať so 100 miliónmi alebo aspoň s 50 miliónmi z tabaku, minister financií bude musieť podľa premiéra výdavky okresať inde, aby sa dosiahol stanovený cieľ.

"Máme naozaj nízky dlh, aj keď tento rok nedosiahneme vyrovnaný rozpočet, budeme na úrovni 1 % HDP v deficite, čo nie je nič dramatické," uzavrel Peter Pellegrini.

KONFLIKT ZAŽEHNANÝ? Pellegrini má byť jednotkou na kandidátke Smeru, Fico sa s tým musel vyrovnať
Podľa informácii portálu Glob.sk má byť Peter Pellegrini definitívnym lídrom kandidátky strany Smer-SD v budúcoročných parlamentných voľbách. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | Peter Bachan