V prípade korupcie sudcov by sa malo okamžite vzniesť obvinenie, tvrdí Gál
03 | 10 | 2019 I TASR

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) by mali orgány činné v trestnom konaní okamžite vzniesť obvinenie v súvislosti s medializovanou komunikáciou Mariana K. a bývalej štátnej tajomníčky rezortu za Smer-SD Moniky Jankovskej, za predpokladu, že je komunikácia naozaj z trestného spisu. Rezort preveruje zmenkové spisy aj pridelenie prípadu sudcom. TASR o tom informovala hovorkyňa ministra Zuzana Drobová.


„Ak je pravdou to, že tieto prepisy sú poskytnuté médiám z trestných spisov, a teda nimi disponujú orgány činné v trestnom konaní, mali by okamžite vzniesť obvinenie," hovorí Gál. Dodáva, že popisované skutky nezakladajú disciplinárne ani morálno-etické previnenie, ale „vážne podozrenie zo spáchania trestného činu“.

Minister podotkol, že iba po vznesení obvinenia bude môcť rezort konať a podať návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. „Ak sa informácie nepotvrdia, obvinenie môžu orgány činné v trestnom konaní neskôr zrušiť,“ uzavrel Gál.

Šéf rezortu spravodlivosti zároveň uviedol, že si ministerstvo pred niekoľkými týždňami vyžiadalo spisy vo veci zmeniek TV Markíza a preveruje aj "elektronické prideľovanie v konkrétnom prípade (náhodný výber sudcov)".

Z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská autenticitu tejto komunikácie odmieta.