"MOŽNÝ VÝSLEDOK JADROVEJ VOJNY": Štúdia zistila, že jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom by mohla zanechať 125 miliónov mŕtvych
03 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Nová štúdia zistila, že jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom by mohla za pár dní zabiť až 125 miliónov ľudí, čím by prekonala počet úmrtí počas druhej svetovej vojny, a zároveň by poškodila celosvetové životné prostredie.


Štúdia, uverejnená v recenzovanom vedeckom žurnále Science Advances, v stredu predpovedala kolosálnu úmrtnosť v prípade takéhoto konfliktu, pričom by podľa nej mohol poslať globálne teploty na minimálne hodnoty, ktoré sú porovnateľné s poslednou dobou ľadovou.

"Takáto vojna by ohrozila nielen miesta, na ktoré by mohli byť zacielené bomby, ale celý svet," uviedol Alan Robock, spoluautor štúdie a profesor environmentálnych vied na Rutgers University.

Počítačové simulácie štúdie zistili, že každá jadrová zbraň by mohla zabiť až 700 000 ľudí, zatiaľ čo explózie by mohli poslať toľko sadzí a odpadu do atmosféry, že by spustili „jadrovú zimu“, čo by viedlo k prudko klesajúcim teplotám, zlyhaniu plodín a nakoniec k hromadnému hladovaniu.

"Je to vojna, ktorá by nemala precedens v ľudskej skúsenosti," uviedol hlavný autor štúdie, Brian Toon, ktorý pomohol určiť termín „jadrová zima“, pri práci s tímom výskumníkov v 80. rokoch.

Aj keď India a Pakistan v súčasnosti medzi sebou majú okolo 300 jadrových zbraní, štúdia predpokladá, že ich počet by sa mohol do roku 2025 zvýšiť až na 500, pričom vedci teoretizovali hypotetickú vojnu presne na tento rok.

"Dúfajme, že Pakistan a India vezmú na vedomie tento dokument," uviedol Toon.

"Bude to rýchle a špinavé" Hrozí JADROVÝ ARMAGEDON ?
Eskalácia napätia medzi Pakistánom a Indiou môže vyvolať "JADROVÝ ARMAGEDON", uviedol šéf pakistanského Kašmíru. Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič