Viac ako 130 000 sefardských Židov požiadalo o španielske občianstvo
02 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič / Reuters
Viac ako 130 000 potomkov sefardských Židov, hromadne vylúčených zo Španielska v roku 1492, požiadalo  v posledných štyroch rokoch o španielske občianstvo .

Približne polovica z presného počtu 132 226 žiadostí bola podaná len za posledný mesiac, pred koneom termínu na to určeného. Väčšina žiadostí prišla z krajín Latinskej Ameriky, najmä z Mexika, Kolumbie a Venezuely.

Za posledné štyri roky Španielsko povolilo zahraničným sefardimským Židom požiadať o španielske štátne občianstvo bez toho, aby sa museli vzdať svojho súčasného občianstva v zahraničí. Doložiť však museli svoj sefardský pôvod a to najmä prostredníctvom svojich rodných mien, svojho jazyka alebo svojich predkov.

Španielske úrady uviedli, že vybavia všetky žiadosti, vrátane tých, ktoré nemali priložené aj právne osvedčené dokumenty, ktoré možno doložiť aj neskôr.

V Španielsku žilo približne 300 000 Židov do nástupu takzvaných katolíckych panovníkov, Isabely a Ferdinanda, ktorých panovanie viedlo k založeniu Španielskej ríše a nariadilo Židom a moslimom, aby sa obrátili na katolícku vieru alebo opustili krajinu.

Španielsko vyhlásilo, že dlhuje ich potomkom vďaku za šírenie španielskeho jazyka a kultúry po celom svete.

Väčšina vyhnaných Židov sa usadila v Stredomorí a na Strednom východe. V Izraeli Sefardimovia tvoria asi štvrtinu obyvateľstva.

Staré židovské štvrte v stredovekých španielskych mestách, ako sú Cordoba a Toledo, každoročne priťahujú tisíce turistov.