Slovenská technická univerzita získala výskumný grant za takmer 10 miliónov eur
02 | 10 | 2019 I SITA

 Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU) získala výskumný grant za takmer 10 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovalo ministerstvo školstva.


Prostriedky STU použije na projekt s názvom Vedeckovýskumné centrum excelentnosti SlovakION pre materiálový a interdisciplinárny výskum. Jeho hlavným strategickým cieľom je vytvorenie udržateľného výskumno-vývojového prostredia.

V rámci projektu sa počíta napríklad s nákupom 6-megavoltového iónového urýchľovača na analýzu a modifikáciu povrchu materiálov, ktorý je jedným z mála v Európe. Projekt sa realizuje v Trnave, bol spustený v júni 2019 a ukončený by mal byť v máji 2023.

Slovenská technická univerzita je jednou z troch inštitúcií, ktorej sa podarilo získať výskumný grant. V rámci výziev na podporu teamingových výskumných centier sú v štádiu implementácie projekty Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne, Slovenskej akadémie vied a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Zároveň sa posudzuje aj ďalší projekt Národného lesníckeho centra vo Zvolene. O teamingové projekty sa musia vedci uchádzať v medzinárodnej súťaži Európskej komisie. Jeden projekt finančne podporila Európska komisia, ostatné tri ministerstvo školstva z eurofondov.

„Som rada, že sa nám podarilo obnoviť čerpanie eurofondov aj pre tieto excelentné slovenské vedecké projekty Trenčianskej univerzity, STU, SAV a Národného lesníckeho centra," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.