Šetrenie nemá ísť na úkor pacienta, tvrdí ministerka zdravotníctva
02 | 10 | 2019 I TASR

Šetrenie v rezorte zdravotníctva nemôže ísť na úkor pacienta. V stredu to po rokovaní vlády zdôraznila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Podľa jej slov aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vníma potrebu rezort dofinancovať. Otázkou však stále ostáva, o akú sumu má ísť.


"Myslím si, že ministerstvo zdravotníctva je jeden rezort, ktorý sa naozaj snaží maximálne efektívne využívať verejné zdroje a maximálne šetriť toľko, koľko sa dá. My si plníme svoje záväzky, ktoré máme v rámci efektívnosti a šetrenia," uviedla.

Kalavská povedala, že šetriť sa dá napríklad centrálnymi nákupmi či verejným obstarávaním a výberovým konaním. "Nemôže odo mňa niekto niečo chcieť, aby to bolo na úkor zdravia alebo komfortu pacienta, tak to určite nie. My sa maximálne snažíme, a možno aj preto, že dokážeme deklarovať najlepšiu vôľu aj výsledky v rámci efektivity, sú rokovania s pánom ministrom financií konštruktívne," mieni.

Rovnako prízvukovala, že aj naďalej sa bude snažiť vysvetľovať to, v čom spočíva reforma slovenských nemocníc, tzv. stratifikácia. "Stále verím, že zdravý rozum zvíťazí nad vlastnými egami a politikárčením," dodala.