PRÁVE TERAZ: Andrej Danko tvrdí, že premiér Pellegrini porušil koaličnú dohodu
02 | 10 | 2019 I Peter Bachan

Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko reagoval na Petra Pellegriniho, ktorý podľa Danka porušil koaličnú dohodu.





Andrej Danko povedal, že žiadal Petra Pellegriniho, aby návrh na zvyšovanie minimálnej mzdy na rokovanie vlády nezaradil. Podľa predsedu SNS ide zo strany premiéra Petra Pellegriniho k porušeniu koaličnej dohody. Roztržku vyvolal spôsob, akým bol návrh na rokovaní vlády prijatý.

Šéfovi národniarov prekáža to, že sa o zvyšovaní minimálnej mzdy medzi ministrami hlasovalo, pričom SNS žiadala, aby tomu tak nebolo. Podľa neho sa doteraz návrhy na vláde prijímali na základe súhlasu všetkých ministrov.

Danko tvrdí, že po tlačovej konferencii premiéra, na ktorej ohlásil schválenie zvýšenia minimálnej mzdy, ostal v nemom úžase a situácia ho ľudsky sklamala.
Minimálna mzda na Slovensku od januára stúpne na 580 eur
Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 520 eur na 580 eur. V stredu o tom rozhodla vláda. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpne na 3,333 eura zo súčasných 2,989 eura.... Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | SITA



"Premiér konštatoval, že musel dať hlasovať o minimálnej mzde a naši ministri boli proti. Nepamätám sa, kedy vláda hlasovala, pretože návrhy sa prijímajú konsenzuálne," uviedol Danko.
Danko hovorí o Pellegriniho PR

Ministri SNS sa pri hlasovaní o zvýšení minimálnej mzdy zdržali a rovnaký postoj zaujal aj minister spravodlivosti za Most-Híd, Gábor Gál. Matečná to však odôvodnila tým, že sa snažia správať rozpočtovo korektne. Predseda parlamentu však ukázal prstom na Pellegriniho, ktorého žiadal, aby návrh na rokovanie vlády nezaradil a prerorokoval ho až na ďalšom zasadnutí, po dohode všetkých koaličných partnerov.

"SNS je za zvýšenie minimálnej mzdy, pokojne aj na 600 euro. Ale sme za ukončenie týchto pretekov, ktoré tu prebiehajú roky," dodal šéf SNS s tým, že jeho strana je za systémové zvyšovanie. Podľa Danka išlo zo strany predsedu vlády o PR. "Prekvapilo ma, že premiér sa pokúsil o odkaz, že SNS je proti minimálnej mzde."

Pellegrini obvinenia odmieta

Pellegrini odmieta, že išlo o porušenie koaličnej zmluvy. Minimálna mzda podľa jeho slov nie je zakotvená v koaličnej dohode. "Niektorí ministri vyjadrili želanie rokovať o zvyšovaní minimálnej mzdy. Nás však viažu termíny a 15. októbra musí byť nariadenie vlády zverejnené v zbierke zákonov," povedal premiér ešte pred tlačovou konferenciou predswedu SNS Andreja Danka. Premiér verí, že si koaliční lídri problém medzi sebou vyriešia.

Pozrite si záznam z vystúpenia predsedu SNS Andreja Danka.