Gašpar ani Kaliňák by podľa premiéra nemali byť na kandidátke Smeru
02 | 10 | 2019 I TASR

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar ani podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák by nemali byť na kandidačnej listine Smeru-SD do budúcoročných parlamentných volieb. V relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to vyhlásil premiér a podpredseda vládnej strany Peter Pellegrini. Potvrdil tiež, že bude jej volebným lídrom.


"Nezmenil som svoj názor, myslím si, že sa dnes neuvažuje v našej politickej strane o nominácii tohto človeka na našu kandidačnú listinu," reagoval Pellegrini v rádiu Expres na prípadnú účasť Gašpara na kandidátke.

Podpredseda Smeru-SD tiež dodal, že z vyjadrení a aktivít Kaliňáka vyplýva, že už nebude mať "veľký záujem a chuť byť poslancom Národnej rady SR".

V tejto súvislosti tiež Pellegrini doplnil, že na kandidátke strany by nemali byť kontroverzné osoby, ktoré by zamedzili prípadným povolebným vyjednávaniam o koalícii. Osoby na kandidátke by podľa neho mali garantovať čo najlepší koaličný potenciál.

"V prípade, že má kandidovať do parlamentu v nasledujúcich voľbách, patrí mu dôstojné miesto na kandidátke," reagoval Pellegrini na to, aké miesto bude mať šéf strany Robert Fico na kandidátke.

Pellegrinimu ako volebnému lídrovi by mala byť po voľbách podľa svojich slov ponúknutá najvyššia funkcia, ktorá bude strane prislúchať vzhľadom na výsledok volieb, za stranu by mal tiež rokovať o prípadnej koalícii.

Na kandidátku by tiež podľa neho nemali byť zaradené osoby za odmenu, ale tie, ktoré chcú pracovať a bojovať za myšlienky sociálnej demokracie. S Ficom podľa svojich slov nehovoril o prípadnom prerozdeľovaní si počtov miest na listine.

V súvislosti s návrhom na reformu nemocníc premiér v relácii povedal, že pevne verí, že nájde zhodu aj vo vnútri Smeru-SD a bude sa snažiť v rámci strany odstrániť pochybnosti, že by hrozilo zatváranie nemocníc.

Pokiaľ ide o armádne nákupy, ministerstvo obrany musí podľa premiéra pokračovať v pláne výzbroje a modernizácie armády. Momentálne však neplánuje zaradiť veľké rozhodnutia na rokovanie bezpečnostnej rady a vlády. Dodal tiež, že by sa mohli pripraviť transparentné tendre a mali by sa nechať na rozhodnutí budúcej vlády.