Odvolací súd v Rusku uložil hercovi Ustinovovi podmienečný trest
30 | 09 | 2019 I SITA

Ruský súd v pondelok zmiernil trest pre moskovského herca Pavla Ustinova obvineného z napadnutia príslušníka polície. Prípad vyvolal vlnu verejných protestov a kritizovali ho ako snahu o zastrašenie protivládnych demonštrantov. Moskovský mestský súd v pondelok odsúdil Ustinova na podmienečný trest v trvaní jedného roka namiesto pôvodných tri a pol roka väzenia.


Dvadsaťštyriročného Ustinova uznal súd v polovici septembra vinným za napadnutie policajta na opozičnom proteste z 27. júla. On sám sa cíti byť nevinný a tvrdí, že iba pred metrom čakal na kamaráta. Jeho tvrdenie potvrdzuje aj videozáznam, na ktorom jasne vidieť, ako mladíka, ktorý sa mimo protestov pozerá do mobilu, zrazu zvalia na zem ťažkoodenci a začnú ho brutálne mlátiť. Nižší súd však odmietol video uznať ako dôkaz. Solidaritu s Ustinovom okrem tisícov ľudí v uliciach Moskvy vyjadrili na sociálnych sieťach aj desiatky ruských celebrít a umelcov.

Samotný Ustinov po súde pred novinármi uviedol, že sa opätovne odvolá, aby očistil svoje meno. "Nespáchal som žiadny trestný čin," povedal.

Protesty sa v Moskve začali po tom, ako zo septembrových volieb do mestského zastupiteľstva vylúčili niekoľko nezávislých kandidátov. Niektoré z protestných zhromaždení polícia nepovolila a na rozohnanie davu použila neprimeranú silu. Na zhromaždení 27. júla polícia bila pokojných demonštrantov a nakrátko zadržala takmer 1400 ľudí.

Okolo 20-tisíc ľudí sa zúčastnilo aj na nedeľňajšej moskovskej demonštrácii za prepustenie ľudí, ktorých pozatýkali a odsúdili za účasť na predchádzajúcich demonštráciách.