Vedci tvrdia, že Planéta X môže byť len čiernou dierou s veľkostou bowlingovej gule
29 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Astronomická anomália, ktorú vedci doteraz považovali za neobjavenú planétu, môže byť podľa novej teórie veľká čierna diera, ktorá sa skrýva hlboko v našej slnečnej sústave.


Vedci z inštitúcie Caltech odhalili v roku 2015 matematický dôkaz, ktorý dokazuje, že táto planéta existuje. Vedci ju nazvali "Planet Nine" alebo "Planet X", pričom ďalej uviedli, že tento zvláštny objekt je desať krát ťažší ako Zem, a trvá jej 20 000 ľudských rokov aby prešla okolo obežnej dráhy Slnka. Planéta X sa nachádza približne 45 až 150 miliárd kilometrov od našej hviezdy.

Teraz však dvaja fyzici naznačujú, že záhadná „Planéta X“ vôbec nie je planétou, ale čierna diera s hmotnosťou planéty, ktorá nasáva látku z jej okolia. Ak je ich tvrdenie pravdivé, tak údajne dokážu nájsť podporné dôkazy vo forme zábleskov gama lúčov, ktoré vznikli interakciami medzi časticami tmavej hmoty, ktoré obklopujú čiernu dieru.

V správe o svojej teórii vedci tiež tvrdia, že predpokladaná hmotnosť planéty X je podobná k čiernej diere, ale je tak hustá, že má veľkosť bowlingovej gule.

Vedci tvrdia, že zameranie štúdií na predpoklad, že tento objekt je planéta, vážne brzdí potenciál pre nové objavy.

"Keď začnete premýšľať o exotickejších objektoch, ako sú praveké čierne diery, uvažujete rôznymi spôsobmi," prehlásil Gizmodo James Unwin, jeden z autorov štúdie a pomocný profesor teoretickej fyziky častíc na University of Illinois v Chicagu.

Fyzici sa teraz snažia nájsť zásadné dôkazy na podporu svojej teórie prostredníctvom údajov z Fermiho gama-vesmírneho teleskopu.

TRAGÉDIA: Masívny požiar zasiahol železničnú stanicu v Saudskej Arábií na kľúčovej pútnickej trase Mekka - Medina (VIDEO)
Z vlakovej stanice v meste Jeddah v Saudskej Arábii sa valil obrovský čierny dym. Vysokorýchlostná železnica Haramain spája sväté mestá Mekky a Medíny v islame, pričom je nevyhnutná na uľahčenie presunu ľudí, ktorí smerujú na svätú... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár