Súdna rada na zasadnutí bude riešiť aj zásah polície voči sudcom
29 | 09 | 2019 I SITA

Súdna rada SR bude na pondelkovom zasadnutí riešiť okrem iného aj podnet predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského. Šéf súdu totiž adresoval najvyššiemu poradnému orgánu justície list, v ktorom označil postup polície voči sudcom za neadekvátny.


Polícia zasiahla proti niektorým sudcom, či bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej ešte v závere augusta tohto roka. Pri zásahu boli sudcom zaistené mobilné telefóny. Známe je už aj uznesenie vyšetrovateľa, ktoré naznačuje páchanie trestnej činnosti, či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. Policajný zásah odsúdila aj sudcovská stavovská organizácia - Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Zasadnutie súdnej rady je naplánované na pondelok 30. septembra o 10:00.

V súvislosti so zásahom polície sa obrátila predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková na Generálnu prokuratúru. Od nej žiada v tomto prípade viac informácií, na ktorých základe by následne mohla súdna rada konať. Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej vo štvrtok 22. augusta podvečer zaistili policajti mobilný telefón v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom K. pomocou aplikácie Threema.

Jankovská následne informovala, že zariadenie odovzdala dobrovoľne. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

Jankovská sa medzičasom vzdala svojej funkcie s tým, že sa plánuje vrátiť do sudcovského talára. Po uplynutí zákonnej lehoty bude pôsobiť na trestnom úseku Krajského súdu v Bratislave, kam sa nechala preložiť v tomto roku z Trenčína.