Proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K. budú opäť odročovať
29 | 09 | 2019 I TASR

Pred Okresným súdom Bratislava I (OS) mal v utorok (1. 10.) pokračovať proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K., mediálne známou ako Eleonórou M., obžalovanou z podvodu, a s ďalšími spoluobžalovanými. Proces, kde sa riadne nepojednávalo približne 11 mesiacov, sa však opäť odročí.


"V predmetnej trestnej veci bolo OS Bratislava I doručené písomné ospravedlnenie neúčasti jedného z obžalovaných. OS Bratislava I preto na začiatku hlavného pojednávania vec odročí a určí nový termín pojednávania," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Tentoraz sa neospravedlnila Eleonóra K., ale jeden ďalší spoluobžalovaný.

Naposledy OS BA I začiatkom júna musel proces odročovať z dôvodu práceneschopnosti Eleonóry K. Skoré ukončenie tejto kauzy sa na tomto súde nepredpokladá. Krajská prokuratúra v Bratislave totiž pôvodne navrhla vypočuť 80 svedkov, vypočutých bolo približne 60.

Eleonóra K. je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými. Medzi nimi je aj Maroš M., ktorý bol v minulosti odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra K. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre K. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra K., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja za takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať v marci 2014.