Daňová prosperita štátu - alfa a omega
29 | 09 | 2019 I Ing. Emil Burák, PhD.

Ekonomika a politika sú spojené nádoby s výnimočne silným prienikom v oblasti daní, lebo verejné financie sú peniaze nás všetkých. V čom tkvie alfa a omega daňovej prosperity štátu predovšetkým?



Psychologická i ekonomická motivácia

Daň – je v princípe zákonom určená, presná, pravidelná a vynútiteľná platba do verejných rozpočtov, ktorá je pilierom verejných zdrojov v každej trhovej ekonomike. Ak daňový subjekt zodpovedne platiť, zaujímajú ho primárne 2 motivácie: Prvá – či následne jeho daň je použitá v rozpočte na múdro a dobro (napr. do rozvoja) alebo hlúpo a zle (napr. do spotreby a konzumu). Druhá – či je sadzba dane primerane vhodná (napríklad - aby aj štát dostal svoje, ale aj podnikateľ mohol rozvíjať jeho biznis). Ak človek zistí, že si štát jeho pot, um a mozole z daní váži a používa to rozumne, tak ho to pozitívne motivuje. Ak však zistí , že ho výškou daní gniavi a s prostriedkami z jeho daní plytvá, tak ho to naladí negatívne.


Daňová prosperita štátu - tucet ukazovateľov
Pre ilustráciu i ľahšie pochopenie, čo sa Slovensku v zdaňovaní najviac darí a čo naopak nedarí, sme vytvorili a zostavili predčasom porovnávací model vybraných 12 ukazovateľov. Na sieťovom (radarovom) grafe na obrázku nižšie sme načrtli porovnanie... Čítať ďalej
25 | 09 | 2019 | Ing. Emil Burák, PhD.

Dane ako nástroj hospodárskej politiky

Hlavný význam v kontexte hospodárskej politiky má daňová politika v úzkej previazanosti a synergii medzi makro- a mikroekonomikou. Dominuje predovšetkým skutočnosť, že v trhovej ekonomike logicky jadro národného bohatstva vytvára privátny sektor. Ten funguje dobre v stabilnom a podnikateľsky priateľskom (vrátane daňovej politiky) prostredí.


Ak tzv. magický štvoruholník (má 4 rohy – t.j. ekonomický rast v HDP, zamestnanosť v percentách, miera inflácie v percentách a vyrovnaná platobná bilancia) hospodárskej politiky vyjadruje najlepšie komplexne prosperitu krajiny, tak treba dodať aj to, že najefektívnejším regulačným nástrojom štátu k udržiavaniu magického štvoruholníka vo vynikajúcej forme sú práve DANE.


Priateľské zdaňovanie – 4 piliere
Jadrom úspešných daňových reforiem na celom svete je fenomén priateľského zdaňovania (friendly taxation). Nakoľko aktuálne silne rezonuje v spoločenskej diskusii kvalita daňovej politiky v SR a viacerí predvolebne akvizične hlásajú znižovanie... Čítať ďalej
25 | 09 | 2019 | Ing. Emil Burák, PhD.