Peter Žiga: Obchod s Ruskom úspešne rastie a výhľad je pozitívny
28 | 09 | 2019 I SITA

Obchodná výmena Slovenska s Ruskou federáciou rastie každý rok a za minulý rok stúpla medziročne o viac ako 13 %. V počte turistov na Slovensku sa Rusko zaraďuje medzi desiatku najlepších krajín. Aj o týchto témach rokovala v ruskom Soči Medzivládna komisia pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou. Slovenskú delegáciu viedol minister hospodárstva Peter Žiga a na čele ruskej delegácie stál minister priemyslu a obchodu Denis Manturov.


Návšteva nadviazala na úspešnú júnovú cestu premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa stretol s najvyššími predstaviteľmi Ruska, ako aj na minuloročné stretnutie komisie v Tatranskej Lomnici. „Ruská federácia patrí k našim najvýznamnejším obchodným partnerom a trend je stále pozitívnejší. Prvý polrok tohto roka ukazuje ďalšie zvýšenie obchodnej výmeny a obrat by mohol dosiahnuť až 6 miliárd eur,” podčiarkol minister Peter Žiga. Slovensko do Ruska exportuje najmä produkciu automobilového priemyslu a dováža predovšetkým energetické suroviny. „Oceňujeme nadštandardnú úroveň našich vzájomných vzťahov a verím, že v nej budeme pokračovať,” vyhlásil ruský minister Denis Manturov.

Dobré vzťahy ilustruje aj vysoký počet ruských turistov na Slovensku, pričom minulý rok patrí k trom najlepším za posledných 15 rokov. Dovoz energetických surovín z Ruska je dôležitý pre energetickú bezpečnosť Slovenska. Slovenská strana preto s veľkým záujmom sleduje rokovania o novej dohode o tranzite plynu cez Ukrajinu. Spor medzi Ukrajinou a Ruskom pred desiatimi rokmi viedol k plynovej kríze, ktorá zasiahla aj Slovensko.

„Od ruskej strany sme dostali informáciu, že rokovania pokračujú a odohrávajú sa v konštruktívnom duchu. Súčasne veríme, že slovenská plynárenská sieť bude aj v budúcnosti významným tranzitným koridorom pre ruský plyn,” zdôraznil minister hospodárstva P. Žiga.

Ruská strana významne ocenila spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky, ktorú zvýraznilo tohtoročné memorandum medzi MH SR a spoločnosťou Rosatom o spolupráci pri využívaní atómovej energie na mierové účely.

Rokovanie sprevádzalo aj stretnutie zástupcov podnikateľov z oboch krajín. Delegácie v ruskom Soči sa zišli už po jubilejný dvadsiaty raz, čo je v prípade medzivládnych komisií výnimočný počet. Najbližšie rokovanie by malo byť na Slovensku.