Pavol Jesenský: Danko chce z rozpočtu ťahať ďalšie peniaze
28 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

„Pomýlenosť“ Andreja Danka, ktorý avizoval predloženie ďalších zákonov do parlamentu, opäť prerazila ďalšie dno. Niekoľkokrát totiž počas tlačovej konferencie zdôraznil, že ani jeden z nich nebude mať vplyv na budúcoročný štátny rozpočet. Aj letmá analýza však ukazuje, že to nie je pravda.


V ekonomickej oblasti pritom chcú poslanci SNS presadiť tri zákony. Prvým z nich je zriadenie ministerstva cestovného ruchu a športu, ktoré má byť strategickým ministerstvom. Toto ministerstvo by malo mať pod sebou dva fondy, a to fond pre šport a fond pre cestovný ruch. Otázka preto znie: vznikne toto ministerstvo zo vzduchu? Pretože ak má začať fungovať od 1. januára 2021, zrejme by potrebovalo priestory a vybavenie. A tie by sa museli obstarávať už na budúci rok. A čo náklady na nábor zamestnancov? A náklady na legislatívne podklady na zriadenie nového úradu štátnej správy? To zaplatí SNS, ak toto všetko nemá mať vplyv na štátny rozpočet?


Ďalším nápadom SNS je zmena zákona o verejnom obstarávaní tak, aby zriaďovatelia nemocníc a internátov mohli ísť do ponukového konania nielen do 70.000 eur na opravy, ale do troch miliónov eur. Tu priamy dopad na rozpočet nevidno, ale povedzme si to na rovinu: sme na Slovensku a tak akékoľvek verejné obstarávanie, zvlášť pri miliónových sumách, so sebou extrémne veľa ráz prináša so sebou predraženie zákaziek. Každé euro zplatené navyše by tak dopad na rozpočet malo.


PRIESKUM: Smer jasný víťaz. Prekvapenie na druhom mieste. Kiska a Matovič? Len veľmi tesne
27 | 09 | 2019 | Magda Danková

Tretím nápadom je by v kolektívnych športoch mohli športovci využívať živnosti. V poriadku, tento zákon by na budúcoročný rozpočet dopad nemal, lebo novopečení živnostníci by platili potenciálne nižšie dane až v ďalšom roku. A išlo by o minimálne výpadky, podľa toho, ako by si športoví živnostníci zoptimalizovali dane.


Zaujímavý však bol komentár šéfa SNS pri predstavovaní tohto zákona: "Dnes je veľká frustrácia v kolektívnych športoch, športovci musia byť v trvalom pracovnom pomere zaťaženými všetkými odvodmi a daňami," vysvetlil Danko. To vyvoláva otázky: A ostatní zamestnanci nie sú frustrovaní všetkými odvodmi a daňami? Prečo by práve športovci mali byť po novom privilegovaní a ako živnostníci si mohli odpísať paušálne výdavky až do 20.000 eur? A bude to platiť len na športovcov v kolektívnych športoch, keďže práve tam sú podľa Danka športovci frustrovaní? Športovci, ktorí nerobia kolektívny šport, ale sú zamestnancami športovýh klubov, ostanú ukrátení?


NAKA rieši podozrenia z korupcie v prípade Valentina V.
Nitky k prípadu nevydania odsúdeného Valentína V. späť do Ruska vedú až na Ministerstvo spravodlivosti SR. Spomína sa aj Lipšic. Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič

Ako vidno, nové nápady národniarov so sebou prinášajú až príliš veľa otázok. A aj napriek tvrdeniam predsedu legislatívna iniciatíva SNS dopady na rozpočet mať bude. Minimálne pri pláne vytvoriť nové ministerstvo. A Andrejovi Dankovi to buď iba nedošlo, alebo úmyselne zavádzal.