Turecko bude i naďalej nakupovať ropu a zemný plyn z Iránu, a to aj napriek sankciám, prehlásil Erdogan
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že je „nemožné“, aby jeho krajina prestala nakupovať ropu a zemný plyn od Iránu, čím naznačil, že Turecko nebude brať do úvahy množstvo amerických sankcií, ktoré boli uvalené na iránsky energetický sektor.


Erdogan povedal novinárom na palube jeho spiatočného letu zo zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, že Turecku nezabránia americké sankcie obchodovať s iránskou ropou a zemným plynom, pričom ďalej uviedol, že Turecko nemá záujem o prerušenie vzťahov s Islamskou republikou.

Americké sankcie voči Iránu sa zvyšujú od minulého roku, keď prezident Donald Trump odstúpil z jadrovej dohody, ktorá bola podpísaná medzi Iránom a inými svetovými veľmocami, čím sa opätovne zaviedli všetky predobchodné sankcie, tento krok sa tiež označuje ako „kampaň s maximálnym tlakom“ na Irán. Aj keď v Bielom dome tvrdia, že by chceli, aby sa sankcie na vývoz ropy z Teheránu znížili na nulu.

USA spolu so svojím spojencom Saudskou Arábiou nedávno obvinili Irán z útokov na pár ropných zariadení Saudskej Arábie, napriek tomu, že jemenskí povstalci z Houthi sa prihlásili k zodpovednosti za tento incident, pričom Teherán odmietol akúkoľvek účasť.

Rusko do svojich medzinárodných rezerv pridalo za jeden týždeň 1,4 miliardy dolárov
Podľa najnovších údajov, ktoré boli zverejnené centrálnymi bankami krajiny, ruské medzinárodné rezervy, ktoré zahŕňajú držbu zlata a cudzej meny, vzrástli na 532,6 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 0,3 percenta za jeden... Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Marek Molnár