PRIESKUM: Smer jasný víťaz. Prekvapenie na druhom mieste. Kiska a Matovič? Len veľmi tesne
27 | 09 | 2019 I Magda Danková
Smer – SD by sa nedostal cez hranicu 20 percent, napriek tomu by podľa prieskumu agentúry Phoenix vyhral voľby do Národnej rady SR. Druhé miesto by obsadila Ľudová strana Naše Slovensko, v najtesnejšom závese potom koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu – OD. Rozhodnutých ísť voliť bolo 61,4 percenta.

Prieskum Voľby do Národnej Rady SR bol vykonaný on-line metódou v dňoch 9. – 23. septembra 2019 na vzorke 1192 respondentov, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku od osemnástich rokov.

Na otázku, ak by sa voľby no NR SR konali teraz, komu by ste osobne dali svoj hlas, odpovedalo 18,5 percenta opýtaných, že Smer – SD, ĽSNS by volilo 13,6 percenta, koalíciu PS-Spolu 13,5 percenta.

V minulých voľbách najsilnejšia opozičná strana Sloboda a Solidarita by získala osem percent, Druckerova Dobrá voľba by sa tiež dostala podľa tohto prieskumu do parlamentu s 5,9 percentami, rovnako aj Kiskova strana Za ľudí, ktorú by volilo 5,8 percenta.

Do NR SR by prešli aj koaličná SNS (5,8 %), opozičné strany Kollárova Sme rodina (5,7 %), KDH (5,5 %) a OĽaNO (5,2 %).

Koaličný Most-Híd by zostal tesne pred zvolením do NR SR s 4,2 percentami. Strana Eduarda Chmelára Socialisti.sk by získala dve percentá.

Prieskum tiež sledoval, či budú respondenti voliť rovnakú stranu ako v posledných voľbách do slovenského parlamentu. Zhruba tretina (31 %) nevedela odpovedať, skôr nie určilo 24 % a rozhodne nie 18 % opýtaných. Rozhodne áno potvrdilo 12 percent ľudí.

Účasť vo voľbách – rozhodne áno – deklarovalo 18 percent opýtaných, naopak rozhodne nie dalo 16 %. Skôr áno odpovedalo 33 percent a skôr nie 20 percent opýtaných. Odpovedať nevedelo 13 percent.

ZDROJ: Parlamentné listy

Pozn. Redakcie: Webový portál Parlamentnelisty.sk už nefiguruje na zozname pochybných webov, šíriacich dezinformácie či hoaxy, ktorý vzniká v rámci projektu Konšpirátori.sk. Parlamentné listy, ktoré zaradenie ku konšpiračným webom napadli na súde, ďakujú čitateľom za dôveru.