NAKA rieši podozrenia z korupcie v prípade Valentina V.
27 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Nitky k prípadu nevydania odsúdeného Valentína V. späť do Ruska vedú až na Ministerstvo spravodlivosti SR. Spomína sa aj Lipšic.


Podozrenia z korupcie v prípade trestne stíhaného ruského občana Valentina V., ktorého slovenské justičné orgány nechali na Slovensku, už rieši aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Pokusy korumpovať zástupcov súdov a Ministerstva spravodlivosti SR teraz dosvedčujú aj bývalí spolupracovníci, ktorých kontaktovala rodina samotného Valentina V.


Valentin V. je trestne stíhaný v súvislosti s viacerými podvodmi, tunelovaním cez schránkové spoločnosti a porušovaním povinností pri správe cudzieho majetku. O vydaní Valentína V. rozhodovali v prvom kole krajský a následne Najvyšší súd. Oba súdy nevideli dôvod nechať ho na Slovensku a rozhodli o jeho vydaní späť do Ruska. V druhej, administratívnej fáze, minister spravodlivosti Gábor Gál využil svoju možnosť konečného rozhodnutia a postavil sa proti názoru oboch súdov. Informáciu vtedy priniesol Denník N.


Existujú svedectvá, že Valentín V. z väzby na Slovensku pokračoval vo vydávaní príkazov svojim komplicom a manželke prostredníctvom motákov. Svedkovia uvádzajú, že išlo napríklad aj o pokyny podplatiť slovenských a ruských úradníkov s cieľom zabrániť vydaniu a zabezpečiť prepustenie Valentína V.




Svedecká výpoveď Sergeya K. pred notárom

Hlavný denník získal informácie, podľa ktorých dvaja ruskí občania – Andrei G. a Sergey K., podľa svojich výpovedí pomáhali Valentinovi V., keď bol vo vydávacej väzbe. V rámci tejto pomoci mal napríklad Andrei G. za pomoci Sergeja S. (známeho z kauzy podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne) zabezpečiť po prepustení Valentínovi V. podnájom. Sergej S. sa mal podľa výpovedí, zachytených v notárskych zápisniciach, zaručiť aj za kvalitu právnika Daniela Lipšica.


Spolupracovník Valentína V., a teraz svedok Sergey K. pred notárkou povedal, že sa dostal k informáciám, podľa ktorých rodina Valentína V. zhromaždila 150 tisíc eur na zabezpečenie toho, aby súdy prepustili ruského podnikateľa do domáceho väzenia na Slovensku a aby nebol vydaný do Ruska. Súdy však Valentína V. na slobodu nepustili.




Svedecká výpoveď Andreia G. pred notárom

Rodinní príslušníci Valentína V. „boli šokovaní z rozhodnutia súdu, vyjadrili veľké rozhorčenie, že ľudia ktorým zaplatili 150 000 EUR im nepomohli a že budú žiadať peniaze späť,“ uviedol Sergey K. do notárskej zápisnice. Preto sa rodina Valentína V. údajne snažila hľadať kontakty na Ministerstve spravodlivosti, keďže minister ako jediný mohol zvrátiť rozhodnutia súdov.


Sergey K. následne priamo na NAKA v Bratislave podal trestné oznámenie na neznámych páchateľov za to, že mali vybaviť za úplatok prepustenie Valentína V. do domácej väzby a taktiež aj to, aby nebol vydaný do Ruska.


Podozreniami z podplácania, prania špinavých peňazí a marenia spravodlivosti, ktorých sa mal Valentín V. dopúšťať, sa pritom už zaoberá aj Generálna prokuratúra SR.




Trestné oznámenie, podané na NAKA, Sergeyom K. dňa 24.9.2019

Valentin V. je trestne stíhaný v súvislosti s viacerými podvodmi, tunelovaním cez schránkové spoločnosti a porušovaním povinností pri správe cudzieho majetku. Na základe súdneho príkazu Vrchného Súdu Spojeného kráľovstva adresovaného Norvik Banke z Rigy v Lotyšsku, súd vyčíslil, že Valentin V. mal spôsobiť bývalému zamestnávateľovi a iným poškodeným stranám škody presahujúce 100 miliónov USD. Valentin V. bol dokonca už odsúdený za podvody s nehnuteľnosťami a čelí ďalším trestným stíhaniam nielen v Rusku, ale aj v ďalších európskych krajinách.