Bola to Sea-Watch a Carola Racketová, ktoré doviezli mučiteľských tyranov k migrantom
27 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Troch mužov, ktorých minulý týždeň zatkli na Sicílii pre obvinenia, že v Líbyi mučili migrantov, priviezla na ostrov Lampedusa na záchrannej lodi Sea-Watch nemecká kapitánka Carola Racketeová, napísal vo štvrtok taliansky denník Il Giornale, z ktorého správy citovala agentúra DPA.

Talianska polícia ešte 16. septembra oznámila, že zadržala zmienenú trojicu mužov, ktorá pricestovala na Lampedusu 29. júna. V rovnaký deň vystúpilo - po dlhých obštrukciách talianskych úradov - z lode Sea-Watch na Lampedusu 40 migrantov, pripomenula agentúra DPA.

Zatkli Afričanov, ktorí mučili migrantov
V Taliansku v pondelok zatkli troch Afričanov, ktorí v utečeneckom tábore v Líbyi systematicky mučili utečencov. Tí ich rozpoznali, keď títo traja páchatelia sami pricestovali do Talianska ako migranti a keď ich previezli z ostrova Lampedusa do... Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | SITA


"Carola priviezla aj troch líbyjských mučiteľov," napísal v titulku pravicovo orientovaný Il Giornale a talianske ministerstvo vnútra i prokuratúru obvinili zo zatajovania týchto informácií.

"Nemôžeme to vylúčiť, nemáme však presné informácie," povedal agentúre DPA v reakcii na správu talianskeho denníka hovorca organizácie Sea-Watch Ruben Neugebauer. Dodal, že organizácia nedokáže overiť, akých ľudí zachráni na mori.

Talianska polícia informovala, že trojica zadržaných mužov viedla detenčné centrum na zadržiavanie migrantov zriadené v niekdajšej leteckej základni v mesta Záwíja, ležiaceho približne 40 kilometrov východne od líbyjského hlavného mesta Tripolis. Väznení migranti v ňom mali byť znásilňovaní, mučení i zabíjaní. Troch mužov talianska polícia zadržala po tom, ako na nich upozornili iní migranti, ktorí v nich spoznali svojich mučiteľov.

Podľa Hrabka v EÚ sa opäť niečo chystá, ukázal Macronov signál o migrantoch
Slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého sa krajiny Európskej únie (EÚ) čoskoro dohodnú na povinnom prerozdeľovaní migrantov zachránených na mori, inak budú „potrestané finančne“, sú jasným signálom, aká iniciatíva sa chystá.... Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | TASR


Loď Sea-Watch 3 vyzdvihla 12. júna celkove 53 migrantov pri pobreží Líbye. Talianske orgány neskôr umožnili vstúpiť na územie krajiny 13 osobám, zvyšných 40 však dlho odmietali prijať. Loď nakoniec vplávala bez povolenia do talianskych vôd i napriek hrozbe vysokej pokuty a zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa. Kapitánku Racketeová následne talianske úrady nakrátko zadržali.

Správu denníka Il Giornale na svojom účte na Twitteri prelinkoval aj krajne pravicový taliansky politik a exminister vnútra Matteo Salvini, ktorý sa s Racketeovou svojho času ostro sporil a ktorý dlhodobo presadzoval protiprisťahovaleckú politiku a nechcel dovoliť, aby plavidlá záchranárskych skupín privážali migrantov do Talianska.

Naopak, talianska prokuratúra ani ministerstvo vnútra sa k správe denníka Il Giornale vyjadriť odmietli.

Počet migrantov je už 272 miliónov
Počet migrantov vo svete dosiahol v tomto roku 272 miliónov, potvrdzujúc tak narastajúci trend, informovala v utorok Organizácia Spojených národov. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | TASR