Ruské spoločnosti pravdepodobne investujú 1 miliardu dolárov do venezuelských ťažobných projektov
26 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ruskí baníci majú záujem o ťažbu zlata a diamantov vo Venezuele, pričom môžu investovať až 1 miliardu dolárov na ťažobné projekty v tejto krajine. Lídri oboch krajín sa v stredu stretli v Moskve, informujú o tom ruské médiá.


"Podľa odhadov Venezuely môžu ruské investície dosiahnuť približne 1 miliardu dolárov," uvádza sa v dokumentoch v rozhovore medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho venezuelským náprotivkom Nicolasom Madurom.

Počas predchádzajúcej návštevy Madura v Rusku v decembri 2018 tieto dve krajiny podpísali memorandum o spolupráci v oblasti geológie a nerastných surovín, ktoré umožňuje ruským firmám ťažiť v Bolívarskej republike.

Rôzne sankcie USA voči Venezuele nezastavili Rusko v účasti na spoločných projektoch prieskumu a ťažby. Napríklad hlavná ruská ropná spoločnosť Rosneft spolupracuje s venezuelskou štátnou ropnou spoločnosťou Petroleos de Venezuela alebo PDVSA pri spoločnom rozvoji piatich energetických projektov.

Celkové geologické rezervy v spoločných podnikoch dosahujú 80 miliónov ton ropy. Do energetických projektov v krajine sú zapojené aj ďalšie spoločnosti ako Gazprom Neft, Gazprom a Inter RAO.

Obe krajiny sa tešia aj zo sľubnej priemyselnej spolupráci, pričom ruský Kamaz dodáva do krajiny nákladné vozidlá, podvozky autobusov a náhradné diely. Rusko dodáva juhoamerickému štátu obilie. V minulom roku sa vyviezlo viac ako 254 000 ton v hodnote 57 miliónov dolárov, a v roku 2019 sa plánuje viac ako zdvojnásobiť dodávky a dosiahnuť 600 000 ton.

V januári Trumpova vláda sankcionovala venezuelský ropný sektor, pričom produkcia ropy predstavuje väčšinu príjmov krajiny. Washington zároveň dôrazne podporuje vodcu opozície Juana Guaida, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta a žiada o zvrhnutie zvoleného prezidenta Nicolasa Madura.

K ISS letí nová posádka vrátane prvého arabského astronauta
Ruská kozmická loď Sojuz MS-15 odštartovala v stredu z kazašského kozmodrómu Bajkonur k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Na palube má trojčlennú posádku vrátane prvého Araba, i keď nie prvého moslima. Čítať ďalej
25 | 09 | 2019 | TASR