VIDEO: Kotlebovci zneužili pochod za život na stranícku reklamu - Ich poslanci sa bez pozvania pretlačili na čelo sprievodu
25 | 09 | 2019 I René Skalný
Minulú nedeľu sa v Bratislave konal Národný pochod za život. Akcie sa zúčastnilo vyše 50-tisíc ľudí. Možno aj preto, že organizátori vopred odmietli účasť akýchkoľvek politických strán.

„Žiadna strana, okrem ĽSNS si nedovolila zneužiť Pochod na svoju politickú propagandu.“ Píše Slavomír Gregorík pre Postoj. „Asi hodinu pred pochodom sme sa zhromaždili pri transparente, aby sme si nacvičili pokriky a povedali si inštrukcie. Približne v tom čase sa objavila prvá štvorica s vlajkou ĽSNS, tričkom Ondreja Ďuricu a dvojkrížmi na hrudiach.“ Pokračuje.

„Okamžite za nimi vyštartovali organizátori a zavolali si na pomoc antikonfliktný tím polície. Spočiatku boli organizátori okolo kotlebovcov v presile a tí sa zastavili, s organizátormi diskutovali a zdalo sa, že ich pripomienky budú rešpektovať.

S pribúdajúcimi uniformovanými spolustraníkmi v tričkách s vlajkami začalo však stúpať ich sebavedomie aj agresivita.“ Uvádza Gregorík. Túto verziu udalosti potvrdzuje aj video jedného z Kotlebovcov, ktoré zverejnil na svojom profile istý „Robi Kejger“ s veľavravným komentárom „NWM ČO TO MÁ SPOLOČNÉ SO SVEDOMÍM“



 

Na zázname je vidieť rozrušného kňaza, ktorý skupinku v zelených tričkách upozorňuje, že organizátori si neželajú žiadne politické prejavy a zúčastnených vyzýva, aby rešpektovali pravidlá a „spytovali si svedomie“.

Video končí tým, že hlúčik na čele s ex-poslancom Milanom Mazurekom jeho výzvy ignoruje a ďalej si kliesni cestu davom.

V jednu chvíľu sa ich naraz vyrojili desiatky z bočnej uličky a tak som pribehol zaskočeným organizátorom na pomoc s ťažko zvládnuteľnou situáciou. Ľudí sme vyzývali aby nevstupovali do priestoru s vlajkami, aby ich zbalili, držali dole a tak môžu ísť. Počty sa však zmenili, a kotlebovci s nami už odmietali diskutovať a zastaviť sa.“ Potvrdzuje Gregorík.

Iný z účastníkov podujatia, Ján Benedek opisuje situáciu takto: „Nedalo mi však neopýtať sa pána Uhríka na ich vlajky. Avšak akonáhle som sa k nemu priblížil, bol som blokovaný tým pánom, čo zisťoval moju príslušnosť.

Tak som sa o čosi hlasnejšie pána Uhríka spýtal, či im nevadí, že idú proti prianiam organizátorov, čo sa týka ich vlajok. Odpoveďou bol úškrn a že ich vlajky sú za život. Nakoľko ma pán Uhrík kedysi učil na vysokej škole, viem, že je inteligentný, preto jeho odpoveď nepripisujem jeho inteligencii, ale arogancii.

Viac otázok na pána Uhríka mi nebolo dopriatych, lebo som bol strážený jeho "ochrankou". Keď som sa dotyčného pána pýtal či je jeho "bodyguard", odpoveďou bolo oznámenie, že ovláda nejaké bojové umenie a mám vystrčiť prst a pochopím. Pochopil som hneď - pán Uhrík je nedostupný.

Čo ma zaráža je, že na pochode za život potrebuje pán Uhrík "ochranku"... Keď som bol ešte vzadu v pochode, všimol som si iných politikov, ktorí boli medzi ľuďmi, bez ochranky, dokonca aj biskupov, a tiež bez ochranky.“ Opisuje svoju skúsenosť Benedek pre rádio Infovojna.

Hnali sa dopredu a nepočúvali ani ostatných účastníkov, ktorí ich pohoršene vyzývali aby nezneužívali podujatie. Reakciou však boli nadávky, vypočul som si že som ko***, feťák, že organizátorov platí Soroš.

Neskôr sa to ešte gradovalo a k urážkam sa pripojili aj fyzické útoky! Kotlebovci si násilím predierali cestu cez organizátorov, štuchali nás a takmer zhodili na zem. Situácia sa už nedala kontrolovať a tak sme ustúpili aby sme viac neeskalovali napätie.

Z kotlebovcov išiel strach a ľudia sa v ich spoločnosti cítili nepríjemne. Organizátori ich viackrát dôrazne vyzvali, aby vlajky zložili. Neviem ako sa im to podarilo, ale kotlebovci nakoniec ustúpili a pochodovali ,,len” v tričkách s Tisom, šiltovkách ĽSNS a len sporadicky s nejakou vlajkou.“ Opisuje udalosť jeden z organizátorov.

Rozhodne nepôsobili ako autentickí pro-liferi, ktorí prišli vyjadriť svoje hlboké presvedčenie. Skôr mám obavu, že keď sa zmení nálada v ĽSNS, zmenia sa aj názory týchto šíkov, ktoré konajú na povel svojho vodcu.

Mimochodom, spomenutý vodca na druhý deň zverejnil video, v ktorom svoje správanie obhajuje. Ako už býva zvykom, Kotleba potvrdzuje len svoju pravdu, a žiadny kritiku si nepripúšťa;



„Ľudová strana Naše Slovensko naozaj intenzívne podporovala Národný pochod za život. Nielen rečami, ale aj reklamou, autobusmi pre ľudí a veľkou osobnou účasťou.

Na pochode sme cítili obrovskú podporu, ale napriek tomu nás niektorí obviňovali, že túto tému politizujeme.

Nuž, páni organizátori a pro-life bojovníci, či sa vám páči alebo nie, ochrana života je vďaka liberálom a vlažným konzervatívcom už aj politická záležitosť (hoci v normálnej spoločnosti by mala byť samozrejmosťou). Manifesty a pochody sú nepochybne dobré veci, ale na zásadnú zmenu situácie nestačia. Tá musí prísť od politikov - zmenou zákona v Národnej rade,“ reagoval predseda ĽSNS.