Premiér urobí všetko pre to, aby ministerka zdravotníctva Kalavská nemusela podať demisiu
25 | 09 | 2019 I SITA

 Premiér Peter Pellegrini urobí všetko pre to, aby ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská nemusela podať demisiu. Povedal to po rokovaní vlády. Kabinet dnes totiž nerokoval o stratifikácii nemocníc, ktorá je súčasťou reformy zdravotníctva presadzovanej ministerkou Kalavskou. Tá dnes pred novinárov nepredstúpila.


Ministerka Kalavská dnes o tom, že podá demisiu, podľa Pellegriniho nehovorila. „Ale ja vnímam a cítim jej povahu, aj jej nejaké osobné nastavenie. Pani ministerka je lekárka, ktorá svoje povolanie berie ako poslanie, a viem, že po skončení tohto postu sa chce a mieni vrátiť naspäť do lekárskeho prostredia liečiť ľudí. Nemyslím si, že má v pláne pokračovať v nejakých politických aktivitách alebo preskakovať do nejakého politického subjektu, napriek tomu, že ponuky asi má. A preto si viem predstaviť, že takýto slobodný človek, ktorý vie, kde je jeho miesto, vie, čo je jeho životné poslanie. Viem si aj predstaviť, ako slobodne sa takýto človek vie rozhodnúť v kľúčových situáciách. Ale ja urobím všetko pre to, aby som vo vláde o pani ministerku neprišiel,“ vyhlásil premiér.

O tom, že demisiu zváži, ak nepresadí stratifikáciu nemocníc, hovorila Kalavská už v júli. Reforma narazila na odpor strany Smer-SD, ktorá ju na post ministerky zdravotníctva nominovala. Výhrady voči reforme vyslovil predseda Smeru Robert Fico.