Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko obviňujú Irán za útok na Saudskú Arábiu, aj keď nemajú dôkazy
24 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Lídri Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka sa bez dôkazov pripojili k Spojeným štátom a obviňujú Irán z nedávneho útoku na saudské ropné zariadenia.


„Je nám jasné, že za tento útok nesie zodpovednosť Irán. Neexistuje iné prijateľné vysvetlenie, “ uviedol britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v spoločnom vyhlásení v pondelok po stretnutí na  Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

„Podporujeme prebiehajúce vyšetrovania s cieľom zistiť ďalšie podrobnosti,“ dodalo európske trio.



Je zaujímavé, že vyhlásenie o vine Iránu sa objavilo po tom, čo Johnson a Macron prišli s možnosťou nešpecifikovanej „novej“ dohody s Teheránom, pravdepodobne na základe JCPOA z roku 2015, ale rozšírili ju aj o balistické rakety.

Macron dokonca pre francúzsky denník Le Monde v nedeľu prehlásil, že svetoví lídri musia byť „opatrní“ pri vyhlásení vinníka za útok na saudskoarabské ropné zariadenia. Avšak zo dňa na deň svoj postoj zmenil, keď obvinil Irán bez dôkazov, či riadneho vyšetrovania.



V spoločnom vyhlásení trio európskych vodcov vyzýva Irán, aby dodržiaval dohodu JCPOA a „zdržal sa ďalšej provokácie a eskalácie", pričom nespomínajú USA, a ani skutočnosť, že prezident Donald Trump jednostranne odstúpil od tejto dohody, čím Washington porušil svoje záväzky a opätovne obnovil všetky sankcie voči Iránu.

Nový test ruskej rakety Iskander-M (VIDEO)
24 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič