Pavol Jesenský: Dôležité veci vybavíme až po voľbách, odkazuje Smer
24 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

Príplatky pre zamestnancov za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu, či príplatok za sťažený výkon práce sa do parlamentných volieb od minimálnej mzdy zrejme neodpoja, povedal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Opatrenie, ktoré by mohlo výrazne pomôcť brzdiť už tak vysoké mzdové náklady, vraj najprv musí prepočítať Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.


No skvelé, keď treba míňať milióny zo štátneho rozpočtu na sociálne balíčky, parlament hlasuje ako naolejovaný stroj. Aj návrh na zdraženie cigariet dokázal minister Kamenický pripraviť v skrátenom legislatívnom konaní. Ale keď ide o to pomôcť zamestnávateľom, tak majú času a času... Takto iba stihnú zvýšiť minimálnu mzdu, a možno aj schváliť zákon o jej výpočte na úrovni najmenej 60 % z priemernej hrubej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Na skutočnosť, že tento poslanecký návrh Erika Tomáša a Roberta Fica sa viaže na viac ako 40 zákonov a že je vyložene škodlivý, museli upozorniť opäť až zamestnávatelia.


Dôchodky čakajú na jeseň legislatívne zmeny, vyhlásil Richter
Parlament aktuálne rokuje o vykonávacom zákone, ktorým by v praxi realizoval ústavnú požiadavku zastropovať vek odchodu do dôchodku. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera si to bude vyžadovať viacero legislatívnych zmien. „Z... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR

Pokračuje tak prax, kedy sú podnikatelia tlačení do úzadia a k veciam, ktoré zasahujú do ich podnikania, sa môžu síce vyjadriť, ale nič im to nepomôže. Podobne dopadli aj veľké podniky, ktoré sa na tvorbu a znenie legislatívy boli sťažovať u premiéra Petra Pellegriniho. Ten po stretnutí mal iba kopec prázdnych slov a nečakane stihol skonštatovať, že by bolo potrebné prijímať menší počet zákonov a vytvárať stabilitu a predvídateľnosť legislatívneho prostredia. Aké objavné! A doteraz to premiér a jeho ministri nevedeli???


Premiér akurát avizoval, že ministerstvo predloží akčný plán desiatok opatrení na podporu ekonomiky a priemyslu. Aj z tohto plánu nakoniec nič nebolo. Ministerstvo ho síce predložilo, ale v zásade sa v ňom nič nové, prevratné, alebo dokonca zamestnávateľom pomáhajúce neobjavilo. Maximálne tak nápad oživiť flexikonto a odpojiť príplatky za víkend a sviatky od rastu minimálnej mzdy. Áno, to je to opatrenie, o ktorom sme písali na začiatku, že sa (možno) podarí až po voľbách. Nuž, pri takomto prístupe nás nemusí ani zastihnúť ekonomická kríza, my si ekonomiku a pracovné miesta zruinujeme sami.


FICO PRIPOMENUL, KTO JE "ŠÉF": Sociálne balíčky vymenil za opozičné návrhy, prezentuje ich za vlastné
Zatiaľ čo poslanec Robert Fico rozprával o "sociálnej žne" a o tom, ako sa Slovensku darí, národ si zapamätal z jeho rozprávania len jedno - že ho každý oslovuje "šéfom". Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Peter Bachan

A lepšie to nevyzerá, ani keby sa k moci dostala súčasná opozícia. Napríklad podľa vízií Miroslava Beblavého zo strany Spolu nás tak čakajú akurát nové dane z bilboardov, digitálna daň, alebo daň z ťažby dreva. A zoštíhlenie štátu. To je mantra aj strany Za ľudí. Tí tiež navrhujú nové dane - majetkové, spotrebné a ekologické. Druhým dychom však idú navrhovať nové ministerstvá a kopec reforiem, ktoré ponúkajú ako mágiu, ale bez akéhokoľvek prepočtu na výdavky štátu. Hnutie Sme rodina zasa navrhuje možnosť rizikovejšieho podnikania štátnych firiem. Matovič iba nadáva všetkým naokolo. A Andrej Danko rieši ekonomiku v Kazachstane, pozval k nám Tatárov a chce prehlbovať vzťahy s Ruskom. Vyzerá to, že nech sa zostaví vláda aká chce, ľudia si ako obvykle budú musieť pomôcť sami. Alebo ich zachráni nejaký ten sociálny balíček. Ale samozrejme až pred ďalšími voľbami.