AKTUALIZOVANÉ: Pozastavenie parlamentu premiérom Johnsonom bolo „nezákonné“, prehlásil Najvyšší súd Spojeného kráľovstva
24 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Najvyšší súd Spojeného kráľovstva rozhodol, že britský premiér Boris Johnson konal nezákonne, keď sa rozhodol prorogovať (pozastaviť) parlament na päť týždňov, čím uvrhol Britániu do ústavnej krízy.


Všetkých 11 sudcov sa jednohlasne zhodlo v tom, že parlament Spojeného kráľovstva údajne „nebol riadne prerokovaný“ a že predseda vlády zabránil zákonodarcom vo výkone ich povinností.

Predsedníčka najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva, Brenda Haleyová, ktorá v utorok vyniesla rozsudok, vyhlásila, že Johnsonovo rozhodnutie bol "extrémny útok na základy demokracie".

Sudkyňa Haleová tiež uviedla, že "súdu nebolo nijako vysvetlené, prečo je potrebné pozastaviť činnosť parlamentu na päť týždňov".

Členka britského parlamentu, Joanna Cherry, ktorá má vo veci prípad proti pozastaveniu parlamentu, prehlásila, aby Johnson teraz urobil „slušnú vec a rezignoval“.

Vláda Spojeného kráľovstva tvrdila, že prorogácia nie je pre súd problémom, ale kritici tvrdia, že sa Johnson len snažil obmedziť čas zákonodarcov, počas ktorého by mohli rokovať o Brexite.

Parlament bol 10. septembra pozastavený a poslanci sa nemali vrátiť až do 14. októbra, konečného termínu pre Brexit, ktorý sa rýchlo blíži.

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko obviňujú Irán za útok na Saudskú Arábiu, aj keď nemajú dôkazy
Lídri Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka sa bez dôkazov pripojili k Spojeným štátom a obviňujú Irán z nedávneho útoku na saudské ropné zariadenia. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Marek Molnár