"Len spoločné úsilie dokáže vyriešiť problémy euroázijských štátov", tvrdí Danko
24 | 09 | 2019 I TASR

Pred štátmi euroázijského priestoru je mnoho úloh, ktoré dokážeme vyriešiť len spoločným úsilím. Sú to najmä otázky hospodárskej spolupráce a rozvoja, bezpečnosti a stability regiónu. Vo svojom príhovore po otvorení 4. samitu predsedov parlamentov euro-ázijských krajín v Kazachstane to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Slovensko podľa neho podporuje projekty úpravy infraštruktúry "Jeden pás, jedna cesta" (One Belt One Road).


Stretnutie predsedov parlamentov poskytuje podľa Danka cennú príležitosť diskutovať o rozvoji spolupráce medzi Európou a Áziou. "Pred štátmi euroázijského priestoru je mnoho úloh, ktoré dokážeme vyriešiť len spoločným úsilím. Sú to najmä otázky hospodárskej spolupráce a rozvoja, bezpečnosti a stability regiónu. Medzinárodná spolupráca vrátane spolupráce národných parlamentov je kľúčovou podmienkou riešenia týchto problémov," vyhlásil šéf slovenského parlamentu pred delegátmi z viac ako 60 krajín Európy a Ázie.

Podľa Danka je dôležité ukázať, že štáty sú schopné viesť konštruktívnu a vecnú diskusiu. Verí, že samit bude jasným odkazom, že len dialóg je cesta, ako bojovať so zlom, manipuláciou a egoizmom dnešnej doby.

Šéf NR SR sa vo svojom prejave dotkol aj vzťahov s Európskou úniou (EÚ). "Slovensko je jednou z najotvorenejších ekonomík. Sme členmi EÚ aj schengenského priestoru. Mrzí ma, že i tu medzi nami nie je viac predstaviteľov EÚ. Vždy však na každom stretnutí predsedov európskych parlamentov tlmočím poznatky, ktoré sa tu učím už tretíkrát. EÚ sa nesmie izolovať," vyhlásil.

Za významnú označil Danko tému digitálnej agendy. "Je dôležité, aby sme sa zamysleli nad vytvorením univerzálnych pravidiel pre digitálny priestor, kybernetickú bezpečnosť, ale aj zavádzanie daní na digitálne podnikania," pripomenul na samite. Doplnil tiež, že medzi najväčšie bezpečnostné hrozby súčasnosti patrí terorizmus. "Plne podporujem zostavenie zoznamu teroristických organizácií," uviedol.

Stretnutie predsedov parlamentov euro-ázijských krajín je fórum členov parlamentov vytvorené na základe iniciatívy Národného zhromaždenia Kórejskej republiky podporenej Štátnou dumou Ruskej federácie. Okrem Danka vystúpili na samite s príhovorom predstavitelia Ruska, Južnej Kórey, Číny či Turecka. Za hostiteľskú krajinu mal príhovor bývalý prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev.