Google odstaví ďalšiu službu! V decembri skončia nástroje pre prekladateľov
24 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Google e-mailom rozosiela oznámenie o chystanom ukončení ďalšej svojej služby. Na rade sú tentoraz neveľmi známe Nástroje pre prekladateľov (Google Translator Toolkit) - editor, ktorý podľa oficiálneho popisku "pomáhal prekladateľom pracovať rýchlejšie a lepšie".

Služba Google Translator Toolkit začala svoju prevádzku 8. júna 2009, takže v čase ukončenia jej bude viac ako desať rokov. Ide o webovú aplikáciu, umožňujúcu prekladateľom upravovať preklady, ktoré automaticky generoval Prekladač Google pomocou vlastných a / alebo nahraných používateľských slovníkov.

Google Translate Toolkit

Pomocník pri prekladoch

Pomocou Nástrojov pre prekladateľov mohli používatelia organizovať svoju prácu a používať zdieľané preklady a slovníky. Do tejto služby bolo možné nahrávať a následne prekladať dokumenty Microsoft Word, OpenDocument, RTF, HTML, obyčajný text a články z Wikipédie.

Pôvodne mal byť nástroj zameraný na prilákanie užívateľskej základne - napríklad ľudí, ktorí prekladajú príspevky z Wikipédie alebo materiály pre mimovládne organizácie. V súčasnosti sa najčastejšie používa v komerčných prekladateľských projektoch.

Pri svojom začatí ponúkali Nástroje pre prekladateľov len preklady medzi angličtinou a 47 cieľovými jazykmi. Tým ale vývoj neskončil, takže o desať rokov neskôr vie prekladať zo 345 zdrojových jazykov do 345 cieľových jazykov.

Google zmenil svoj algoritmus vyhľadávania. Chce originálne správy
15 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič

Nástroje pre prekladateľov končia

Google v e-maile užívateľom píše: "službu Nástroje pre prekladateľov Google sme uviedli pred viac než dekádou, aby sme našim používateľom, prekladateľom a ľuďom z celého sveta uľahčili vytváranie a zdieľanie prekladov. V tej dobe existovalo veľmi málo webových nástrojov na preklad, zatiaľ čo teraz ich je k dispozícii veľa, vrátane služby Google Translate, ktorý budeme ponúkať aj naďalej a touto zmenou nie je ovplyvnený. "

Ďalej Google vysvetľuje, že v dôsledku tohto vývoja nasledoval v uplynulých rokoch klesajúci záujem o Nástroje pre prekladateľov, ktorý uvádza ako jeden z dôvodov na ukončenie služby. "Teraz, po mnohých rokoch a miliardách preložených slov, sa s touto službou lúčime. Ďakujeme všetkým užívateľom z celého sveta." Uvádza Google v liste na rozlúčku.

Ako dátum ukončenia služby je stanovený 4. december 2019. Do tej doby môžu používatelia stiahnuť svoje dáta priamo z Nástrojov pre prekladateľov, k čomu Google pripravil podrobný návod na stránkach pomocníka. Krátko potom bude možné dáta stiahnuť pomocou nástroja Export dát Google.