Pakistanský teroristický tábor Balakot bol "reaktivovaný", prehlásil generál indickej armády
23 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Islamabád znovu spustil teroristický tábor v Balakote, ktorý bol zbombardovaný začiatkom tohto roku, uviedla indická armáda. Letecký nálet na tábor Balakot skoro priniesol pre tieto dva národy vojnu.


"Pakistan nedávno reaktivoval teroristický tábor Balakot," uviedol generál indickej armády Bipin Rawatv pondelok novinárom .

Generál prehlásil, že tábor v severovýchodnom Pakistane bol zničený indickými stíhacími lietadlami vo februári, ale „teraz sa tam vracajú ľudia naspäť. Ich počet je nestály, ale povedal by som, že sa tam nachádza minimálne 500 ľudí, ktorí čakajú na infiltráciu [do Indie]."

Ďalšie indické jednotky boli nasadené pozdĺž hranice v spornom Kašmíre „s cieľom zabezpečiť maximálne obmedzenie infiltrácie,“ uviedol ďalej generál.

Letecký útok na Balakot takmer priviedol susedné krajiny do vojny. India vyslala stíhacie lietadlá na teroristický tábor patriaci džihádistickej skupine Jaish-e-Mohammed (JeM) na pakistanskej pôde. Táto teroristická skupina už predtým uskutočnila niekoľko vražedných útokov na Indiu, vrátane bombardovania v okrese Pulwama, v indickej časti Kašmíru, kde zabili 40 vojenských policajtov.

Indickí predstavitelia obvinili Pakistan z tajnej podpory radikálov, avšak Islamabád dôrazne popiera vzťahy s teroristickými skupinami.

MIMORIADNA SPRÁVA: Tanker Stena Impero pod vlajkou Spojeného kráľovstva môže opustiť prístav, prehlásil iránsky hovorca vlády
Iránsky hovorca vlády potvrdil, že všetky právne kroky pre prepustenie ropného tankera Stena Impero pod vlajkou Spojeného kráľovstva boli dokončené a plavidlo môže opustiť prístav. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | Marek Molnár