Pokora – kráľovná cností
22 | 09 | 2019 I Ing. Emil Burák, PhD

Pokora je jednou zo siedmych cností podľa kresťanstva. Nazývajú ju kráľovnou cností. Je to pocit, keď si človek uvedomuje vlastnú nedokonalosť alebo závislosť na niekom. Je rozumnou výzvou, múdrou šancou a efektívnou príležitosťou. Pokora je skromné chovanie, nesebeckosť a rešpektovanie druhých. Pokora je aj pocit, keď si človek uvedomuje vlastnú nedokonalosť. Vie, čoho je schopný, keď sa to od neho očakáva, a nie keď potrebuje neúmerne velebiť sám seba.


Pokora je znakom vnútornej zrelosti a sily ako odvaha alebo schopnosť odpúšťať. Veľa ľudí takú odvahu nemá...a zbabelo chodí s pyšným nosom po svete. Ja, ja a ešte raz a znovu ja! Ich jediným svetom je len ich a práve ich najmilovanejšia akciová spoločnosť na svete zvaná JA.


Vzorec šťastia
Ľudia túžia po šťastí, ale často mu nerozumejú a snívajú o jednoduchom bájnom vzorci šťastia, univerzálne platnom. Šťastím nie je cieľ, ale práve cesta k nemu. Nevadí, keď to pochopíte neskôr. Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Ing. Emil Burák, PhD

Ako sa stať pokorným? Pochopiť pojem a význam pokory – že je to silná stránka človeka a výhoda, nie slabosť a nevýhoda. Otvoriť sa a uvedomiť si svoje prednosti i nedostatky v kontexte jasného a zreteľného rozdielu medzi dobrom a zlom. Prijať vlastnú realitu a svoju obyčajnú ľudskosť. Tak svoje nedostatky, ako aj prednosti. Uvedomiť si svoje aktíva a pasíva, vlastné pozitíva i negatíva, tak osobnostné ako i charakterové i všetky ostatné. Spoznať dobre svoje nedostatky (obmedzenia, svoju úbohosť), ale prijať s vďakou aj svoje prednosti (dary, schopnosti, zručnosti). Nezabudnúť nikdy na fakt, že mnohí na tomto svete by chodili úplne nahí alebo len veľmi biedne a  chabo odetí, ak by sa mali obliecť len do šiat utkaných z vlastnej pokory.


Radosť má 8 pilierov a 6 stien
Ako rozvíjať a kultivovať vlastnú radosť? Otázka dňa mnohých. Ak nechceme, aby nás život bleskurýchle zomlel alebo nám len tak pretiekol pomedzi prsty, je vhodné nájsť v svete plnom starostí čo najviac dlhodobo účinnej radosti. Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | Ing. Emil Burák, PhD

Čo si, milý človeče, dostal, dávaj ďalej, nenechávaj si to pre seba. Až keď budeš pokorný, môžeš skutočne dávať a prijímať. A všetky dobré skutky rob ticho, nenápadne, nie preto , aby Ťa obdivovali, ale  z lásky. Pokora Ti umožní komplexne rásť.