"Slovensko a Grécko podporujú integračné ambície krajín západného Balkánu", tvrdí Ružička
21 | 09 | 2019 I SITA

 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička sa koncom týždňa zúčastnil pracovných konzultácií v Aténach.


Predmetom rokovaní s alternujúcim ministrom zahraničných vecí Grécka pre záležitosti EÚ Miltiadisom Varvitsiotisom bola bilaterálna spolupráca, ako aj širší vývoj v EÚ a regióne. Agentúru SITA o tom tlačovou správou informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Vzájomnú spoluprácu zhodnotil štátny tajomník ako dobrú a perspektívnu. „Teší ma dlhodobo pozitívna trajektória bilaterálnej relácie a obojstranne zdieľaná ambícia posúvať ju dopredu, vrátane oblasti obchodno-ekonomických vzťahov, inovácií a vzdelávania.

Je dôležité, že aj v odpovedi na početné vnútorné a vonkajšie výzvy máme ako partneri v EÚ záujem o spoločné európske riešenia, ktoré prispejú k bezpečnej, prosperujúcej a globálne silnej Únii," povedal Ružička. Obaja partneri jednoznačne podporili integračné ambície krajín západného Balkánu a vyslovili sa za otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom.

Lajčák vystúpil na konferencii venovanej 30. výročiu demokratických zmien v strednej Európe
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v piatok v New Yorku zúčastnil na zasadnutí Medzinárodného poradného výboru GLOBSEC a vystúpil na konferencií venovanej 30. výročiu demokratických zmien v... Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | SITA


Rokovaniam s Dimitrim Mitropoulosom, poradcom gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa pre strategické a európske záležitosti, dominovala aktuálna európska agenda. Partneri diskutovali o zložení a očakávaniach novej Európskej komisie, prioritách v oblasti nového rozpočtu, vývoji spojenom s brexitom, politikou rozširovania EÚ, ako aj posilňovaní právneho štátu v EÚ. Štátny tajomník tiež ocenil názorovú blízkosť pri riešení viacerých strategických otázok na agende EÚ, ktoré ovplyvnia jej smerovanie na nasledujúce roky.

„Grécko je cenným partnerom Slovenskej republiky v prebiehajúcich rokovaniach o Viacročnom finančnom rámci na roky 2021-2027. Spoločne presadzujeme dôraz na politiku kohézie, vrátane flexibilných implementačných pravidiel, ako aj zaistenie adekvátnych finančných zdrojov v oblasti Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Podobne zmýšľame aj o budúcnosti regiónu západného Balkánu, ktorého európska integračná perspektíva je pre EÚ jednoznačnou politickou a strategickou investíciou. Spoločne sa zasadzujeme za udržanie ambicióznosti rozširovacieho procesu a jeho konkrétne výsledky," skonštatoval štátny tajomník.

Ružička absolvoval tiež rokovanie s podpredsedom gréckeho parlamentu a predsedom špeciálneho výboru pre záležitosti EÚ Nikitasom Kaklamanisom, v ktorom rezonoval silný záujem aj o posilnenie vzájomnej kultúrnej výmeny a medziľudských kontaktov