Radosť má 8 pilierov a 6 stien
21 | 09 | 2019 I Ing. Emil Burák, PhD

Ako rozvíjať a kultivovať vlastnú radosť? Otázka dňa mnohých. Ak nechceme, aby nás život bleskurýchle zomlel alebo nám len tak pretiekol pomedzi prsty, je vhodné nájsť v svete plnom starostí čo najviac dlhodobo účinnej radosti.


Z hľadiska praktického zapamätania, ľahkého pochopenia a osvojenia si pozitívneho myslenia nestačí teória. Oveľa dôležitejšie je naučiť sa pozitívne konať v praxi.


Vzorec šťastia
Ľudia túžia po šťastí, ale často mu nerozumejú a snívajú o jednoduchom bájnom vzorci šťastia, univerzálne platnom. Šťastím nie je cieľ, ale práve cesta k nemu. Nevadí, keď to pochopíte neskôr. Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Ing. Emil Burák, PhD

6 stien podľa Maxa Kašparu:


Ak chcete mať pevne v radosti svoj život vo vlastných rukách, tak treba prijať metaforicky aj v živote človeka – že občas nastanú problémy. Keď do miestnosti postavíme sviecu, bude horieť. Ak však spadne jedna stena, začne prúdiť vzduch, ak spadne aj druhá, vznikne prievan a plameň uhasí. Podobne je to s človekom. Aby nezhasol, musí mať v živote vybudovaných šesť stien. Prvá stena - predstavuje perspektívu, niečo na čo sa tešíme. Zadná stena - charakterizuje ľudí, o ktorých sa môžete oprieť. Tretia stena - po našej ľavici, bližšie k srdcu, je tá, ktorá je charakterizovaná našimi priateľmi. Štvrtá stena – po našej pravici - predstavuje tých, s ktorými v živote spolupracujeme (dobré vzťahy na pracovisku). Piata stena - podlaha je miesto, na ktorom mám pevne stáť a nepozerať sústavne, že na inom mieste by to bolo lepšie. Šiesta stena - je strop, čiže veci, ktoré nás presahujú – duchovné hodnoty: kultúra, umenie, dobro, krása, viera, láska, nádej – pršia z neba, preto ich dávame na strop.


8 pilierov radosti podľa Dalajlámu:


Tibetský duchovný vodca Dalajláma a arcibiskup Desmond Tutu pri rozprave o tom, ako si uchovať šťastie v meniacom sa svete, uviedli nasledovných osem pilierov radosti: perspektíva, pokora, humor, akceptácia (prijímanie iných názorov a ľudí), odpúšťanie, vďačnosť, súcitnosť a štedrosť.