Najnižšiu nezamestnanosť má okres Šaľa, najvyššiu Rimavská Sobota
21 | 09 | 2019 I SITA

 Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola na konci augusta v okrese Šaľa. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 1,94 % disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce.


Nasledovali okresy Nitra, Trenčín, Piešťany a Ilava. V okrese Nitra miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac dosiahla 1,97 %, v okrese Trenčín 2,02 %, v okrese Piešťany 2,06 % a v okrese Ilava 2,26 %. Mieru evidovanej nezamestnanosti pod 5 % minulý mesiac vykázalo 50 okresov na Slovensku. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Naopak, miera evidovanej nezamestnanosti bola v minulom mesiaci vyššia ako 10 % v desiatich okresoch na Slovensku. Z týchto okresov sa päť nachádza v Prešovskom kraji, tri okresy patria do Košického kraja a dva okresy do Banskobystrického kraja. Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota.

Na konci minulého mesiaca v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 15,17 %. Nasleduje okres Kežmarok, kde miera nezamestnanosti predstavovala 14,42 %. Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Revúca. V ňom bola miera nezamestnanosti 13,01 %. Do pätice okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti patria aj okresy Vranov nad Topľou s mierou nezamestnanosti 12,25 % a okres Rožňava, v ktorom vykázali v auguste mieru nezamestnanosti na úrovni 11,87 %.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu augusta tohto roka zostala na úrovni 4,97 %. Na tejto hodnote pritom bola v júni aj júli tohto roka. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci nižšia o 0,45 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci augusta 137 006 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s júlom ide o nárast o 33 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 11 929 osôb.