Koniec juvenilnej justícii a nezákonnému odoberaniu detí?
21 | 09 | 2019 I René Skalný

Medzinárodný súd rozhodol o Barnevernete. Po mnohé roky čelila nórska štátna inštitúcia Barnevernet (v preklade „ochrana detí“) vlne kritiky za nútené odoberanie detí štátom.


Praktiky Barnevernetu boli neraz ďaleko za hranicou zákona, morálky či zdravého rozumu. Množili sa dokonca podozrenia z medzinárodného obchodovania s deťmi, keď úrad pod vymyslenými zámienkami odoberal deti z fungujúcich rodín na ďalšiu adopciu.


Je možné, že tisícom poškodeným rodinám svitá nová nádej?


Európsky súd pre ľudské práva 10. septembra rozhodol, že kontroverzná sociálna služba porušila práva matky - Trude Strand Lobbenovej. Jej syn, ktorý má dnes 11 rokov, bol v roku 2008 (ako trojročný) odobraný z matkinej starostlivosti a v roku 2011 adoptovaný do pestúnskej rodiny.


Súd v Štrasburgu vo veci Trude Strand Lobbenová a ostatní verzus Nórsko rozhodol, že Nórsky štát porušil článok 8, Európskeho dohovoru o ľudských právach. Sudcovia skonštatovali, že Barnevernet v tomto prípade nevykonal dostatočné šetrenie rodičovských schopností matky a nemal odpovedajúce dôvody na to, aby dieťa odobral a následne dal na adopciu.


Návrh rezolúcie OSN pre Sýriu chráni „teroristov“, tvrdí Rusko
Ruské ministerstvo zahraničia tvrdí, že návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii by pomohol „teroristom“ v oblasti mesta Halab tým, že ich ochráni pred leteckým bombardovaním. Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Marek Molnár

Ľudsko-právny aktivisti upozorňujú na deštruktívne praktiky Barnevernetu už roky. Toto je zásadný krok smerom k ochrane rodičovských práv v Nórsku aj za hranicami. Hoc aj pozitívny rozsudok nedokáže nahradiť 10 drahocenných rokov, ktoré táto rodina stratila pod rukami nórskeho štátu.“  Vyjadril sa Lobbenovej advokát Grégory Thuan Dit Dieudonne krátko po vynesení rozsudku.


Nórska „sociálka“ bola dlhé roky terčom medzinárodnej kritiky za masové odoberanie detí z ich biologických rodín pre zjavne banálne až vykonštruované obvinenia. V mnohých prípadoch celé rodiny opustili Nórsko z obáv, že by sa stali obeťou agresívnych praktík Barnevernetu.


Pripomíname, že celé kauza má medzinárodný rozmer a bytostne sa týka aj rodín na Slovensku a v Čechách. Zaiste si mnohí spomenú na medializovaný prípad odobrania vtedy 2,5 mesačnej Maxine slovensko-nórskej rodine Ladických v roku 2015, či situáciu českých manželov Michalákových, ktorých obaja maloletí synovia boli zverení do pestúnskej starostlivosti na základe nepodložených obvinení zo zneužívania, zanedbávania a týrania svojich detí.


Rozhodnutie štrasburského súdu vítame. Dáva nádej ďalším rodinám, ktoré sa na Európskom súde pre ľudské práva dovolávajú spravodlivosti proti brutálnym metódam nórskych úradov - v Štrasburgu teraz leží asi 20 ďalších žalôb na Barnevernet." Uviedol po vynesení rozsudku advokát Pavel Hasenkopf z Petičného výboru na pomoc rodine Michalákových.


Idiokracia z dielne Progresívneho Slovenska
Progresívci dnes rozpútali búrku v pohári vody svojim najnovším videom. Miško Truban vystupuje opäť v hlavnej úlohe. Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | René Skalný

Právnici sa zhodujú, že toto prelomové rozhodnutie je zásadným precedensom v oblasti ochrany práv detí aj rodičov. Na druhej strane, len ťažko sa dá odhadnúť, kedy Nórsko rozsudok celoplošne uplatní vo svojej vnútroštátnej legislatíve.


„Záleží na biologickej matke, či sa rozhodne obrátiť na nórske súdy so žiadosťou o navrátenie dieťaťa. Ak áno, rozhodnú o tom súdy." Vyjadrila sa pre TV JOJ k situácii nórska ambasáda s tým, že systémové zmeny sa snaží robiť už dlhšie a na prvom mieste sú deti. „Tento rozsudok berieme veľmi vážne. Musíme zvážiť, či má vplyv na našu legislatívu ale až po jeho dôkladnom preštudovaní." uvádza v stanovisku veľvyslanectvo.


Zdá sa, že jedna vyhraná bitka vojnu o deti nekončí. Žiaľ, takzvaná juvenilná justícia v rukách štátnej mašinérie sa nedá poraziť len tak. Napokon, akékoľvek rozhodnutie už nevráti ťažko skúšaným rodinám najkrajšie roky ich života.