Zarif hrozí „úplnou vojnou“ v prípade vojenského útoku na Irán
20 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Akýkoľvek vojenský útok na Irán vyústi do vážneho vojenského konfliktu, varoval iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zaríf, keďže USA a Saudská Arábia naznačujú odvetné opatrenia za sobotný útok bezpilotných lietadiel na ropné rafinérie, z ktorého obviňujú Teherán.


S plnou vážnosťou vyhlasujem, že nechceme vojnu. Nechceme sa zapojiť do žiadnej vojenskej konfrontácie, ale nebudeme mlčky pozerať, ako neustále niekto útočí na naše územie. Naše územie si ubránime,“ prehlásil iránsky minister zahraničných vecí Zarif vo štvrtok v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

Ďalej prehlásil, že akýkoľvek vojenský útok, ktorý bude založený na falošnom predpoklade, že Irán stojí za nedávnym útokom bezpilotných lietadiel na saudské ropné zariadenie, spôsobí „veľa obetí“ a povedie k „úplnej vojne“.

Zarif taktiež vyhlásil, že Irán je ochotný komunikovať so svojimi regionálnymi súpermi Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi. Irán by však neuskutočnil rozhovory s USA, pokiaľ by Washington neposkytol úplné oslobodenie od sankcií, ktoré prisľúbili v rámci dohody o jadrovej energii v roku 2015.

India sa môže stať víťazom v obchodnej vojne medzi USA a Čínou
Indické hospodárstvo by mohlo vyťažiť až 11 miliárd dolárov, pretože niektorí medzinárodní výrobcovia presúvajú výrobu do Indie kvôli obchodnému napätiu medzi Washingtonom a Pekingom. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár