ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO: Na bratislavskom Námestí slobody sa zhromaždil dav, aby pripomenul požiadavky adresované po vražde Kuciaka
20 | 09 | 2019 I SITA

Je dôležité, aby sme neprestávali. Vražda stále nie je vyšetrená a vláda nie je dôveryhodná. Zaznelo dnes v úvodnom prejave organizátorov iniciatívy Za slušné Slovensko na bratislavskom Námestí slobody. Krátko po 18:00 sa tu začalo podujatie, ktorým združenie po roku pripomína svoje požiadavky. Okrem dôsledného vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej volá po „slušnom spravovaní našej krajiny“. Žiadajú novú dôveryhodnú vládu bez prepojení na organizovaný zločin.


Protest Za slušné Slovensko v hlavnom meste uvádza Karolína Farská a Eva Lavríková. Vo svojej úvodnej reči pripomenuli vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Krajina sa za ten čas zmenila. Posledné mesiace sme boli svedkami obrovského množstva špiny, ktorá sa vďaka statočným prokurátorom, vyšetrovateľom a prostredníctvom novinárov dostala na povrch,“ povedala Farská. Po tom, ako vyhlásila, že Dušan Kováčik nemá čo robiť na mieste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, dav tlieskal a kričal hanba.

Na pódiu v hlavnom meste vystúpia so svojimi prejavmi napríklad herečka, moderátorka a autorka kníh Kristína Tormová (Farkašová), herec Juraj Kemka, fyzik a publicista Martin Mojžiš, psychiater Jozef Hašto či novinári Matúš Kostolný a Štefan Hríb. Priestor dostanú aj zástupcovia učiteľov, sestier, organizátori podporia tiež globálny klimatický štrajk. Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak sa prihovorí účastníkom protestu v Žiline.

Zhromaždenia prebiehajú v 12 slovenských mestách a tiež v Brne, Viedni, Londýne, Melbourne a Glasgow. Posledný protest iniciatívy Za slušné Slovensko sa konal na výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 21. frebruára. V Bratislave sa ho vtedy podľa odhadov zúčastnilo 20 000 až 30 000 ľudí.