Vzorec šťastia
20 | 09 | 2019 I Ing. Emil Burák, PhD

Ľudia túžia po šťastí, ale často mu nerozumejú a snívajú o jednoduchom bájnom vzorci šťastia, univerzálne platnom. Šťastím nie je cieľ, ale práve cesta k nemu. Nevadí, keď to pochopíte neskôr.


K inšpirácii pre nájdenie Vášho osobného šťastia ponúkame tri vzorce:


1/ „Pätoro šťastia“


Pravidlo znie jednoducho: menej očakávaj, viac dávaj, odpúšťaj, ži jednoducho a netráp sa pre nepodstatné veci.


2/ Súčet troch vzdialeností


Jeden z odborníkov na meranie šťastia údajne dokázal, že šťastie je súčet troch vzdialeností. Medzi tým, čo človek má a čo by chcel mať. Medzi tým, čo má dnes a čo mal v minulosti. A medzi tým, čo má on sám a čo majú ostatní. Táto vzdialenosť sa tesne viaže ku šťastiu a to spôsobom, že čím je kratšia – tým je človek šťastnejší.


3/ Cohenova matematická rovnica


V roku 2004 zostavil vo Veľkej Británii Peter Cohen nasledovnú matematickú rovnicu šťastia:


ŠŤASTIE = O + (5 x E) + (3 x U).


O = OSOBNÁ CHARAKTERISTIKA – kde patrí svetový názor, životný rozhľad, prispôsobivosť novým podmienkam, pružnosť, schopnosť znášať neúspechy,


E = EXISTENCIA – BYTIE – kde patrí zdravotný stav, priateľstvo, finančná stabilita,


U = Index VYŠŠÍCH ŠTANDARDOV – kde patrí sebahodnotenie, sebaúcta, ambícia, zmysel pre humor.


Záujemcovia musia najskôr absolvovať jednoduchý test. Pomocou vzorca je potom možné stanoviť „index šťastia“ od jedného do sto bodov, pričom sto bodov je maximum na stupnici hodnotenia.


Veľa ľudí interpretuje pocit šťastia úplne inak. Každý môže byť oveľa šťastnejší, než momentálne je. Dobrým východiskom je kladný postoj k životu, ale i úvaha, aby sa človek neporovnával s najbohatšími na zemi, lebo každý človek je ORIGINÁL a pre každého tkvie šťastie prameniace z jeho najhlbšieho a utajeného vnútra v niečom úplne inom.