Rusko stále znižuje svoj podiel v dlhopisoch USA
19 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Podľa najnovších údajov ministerstva financií USA, ktoré boli zverejnené v utorok, Moskva v júli pokračovala v predaji cenných papierov ministerstva financií USA a v tom istom mesiaci znížila svoju zásobu o 2,35 miliárd dolárov.


Ruská držba štátneho dlhu USA dosiahla v júli 8,5 miliardy dolárov, pričom dlhodobé americké štátne cenné papiere boli v hodnote 6,2 miliardy USD a krátkodobé 2,2 miliardy USD. V júni predstavovali ruské investície do pokladničných poukážok okolo 10,8 miliárd dolárov.

Japonsko je druhým najväčším držiteľom cenných papierov štátnej pokladnice USA druhý mesiac po sebe. V júni sa v Tokiu rovnali štátne pokladničné poukážky hodnote 1,13 bilióna dolárov, čo je približne o 8 miliárd viac ako v predchádzajúcom mesiaci. Za Japonskom nasleduje Čína s 1,11 biliónmi dolárov.

Rusko bolo v minulosti jedným z hlavných držiteľov cenných papierov štátnych pokladníc USA, ale od minulého roka neustále znižuje investície do amerického dlhu v súlade s dekonacionalizačnou politikou krajiny. Rusko je teraz na rovnakej úrovni s krajinami ako Omán alebo Nový Zéland, ktoré patria medzi posledné na zozname držiteľov cenných papierov štátnej pokladnice USA.

V rámci štátnej politiky Moskva diverzifikovala aj svoje rezervy, zvýšila nákupy drahých kovov na rekordnú úroveň a získala titul najviac odhodlaného nákupcu zlata na svete. Podľa údajov centrálnej banky krajiny v septembri Rusko vlastnilo štvrté najväčšie zásoby zlata v hodnote 109,5 miliárd dolárov.

India podporí dovoz ropy z Ruska po útokoch v Saudskej Arábií
Tretí najväčší spotrebiteľ ropy na svete, India, sa snaží zvýšiť dovoz ropy z Ruska po útokoch bezpilotných lietadiel na ropné zariadenia v Saudskej Arábií. Kráľovstvo je po Iraku druhým najväčším dodávateľom ropy do Indie. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Marek Molnár